paukkuarka hevonen
10. joulukuuta 2018

Hevonen ja uusivuosi – Simppeli selviytymisopas

Vuosi lähenee loppuaan ja vuoden vaihtuminen tietää haasteita hevosihmisille. Tallinomistajat vaihtavat perinteisesti vuotta tallinkäytävillä ja isoissa talleissa jaetaan vuotuiset vahtivuorot omistajien kesken. Vaikka valtaosa hevosista selviytyy vuodenvaihteesta ilman suurempaa draamaa, on kyseessä kuitenkin herkkäaistinen pakoeläin, jolle tilanne voi olla kuormittava.

Hevosen kanssa uudenvuoden hulinaan voi valmistautua ennakolta ja itse uudenvuodenaatosta voi muutamalla vinkillä tehdä itselleen ja hevoselleen helpomman.

Esivalmisteluita uudenvuoden lähestyessä

Valmistaudu vuodenvaihteeseen liikuttamalla hevosta hyvin edeltävän viikon aikana. Tehokasta työtä tehnyt hevonen suhtautuu ympäröivään maailmaan ja potentiaalisesti kuormittaviin ärsykkeisiin lähtökohtaisesti rauhallisemmin.

Jos talli-ikkunat on mahdollista peittää turvallisesti uudenvuodenaatoksi voi sillä helpottaa esim. taajama-alueella hevosen turvallista oloa. Ikkunoiden peittäminen onnistuu esimerkiksi hevosen ulottumattomiin ikkunakaltereiden ja ikkunan väliin teipatuilla jätesäkeillä. Huolehdi, ettei hevonen ylety askartelemaan tilapäisiä ikkunapeittoja.

Haja-asutusalueella yhteistyö naapureiden kanssa on arvokasta. Tiedustele naapureilta millaisia suunnitelmia heillä on ilotulitteiden käytön suhteen, jotta tiedät varautua. Keskustelu on myös hyödyllinen tapa tuoda tietoisuutta hevosten reagoimisesta yllättäviin tilanteisiin, koska voihan olla, ettei naapuri ole tullut ajatelleeksi miten rakettien ampuminen voi vaikuttaa hevostallin elämään. Myös paloturvallisuus on tärkeää huomioida ilotulitteita käytettäessä hevostallin läheisyydessä. Riskin paikkoja ovat mm. heinä- ja kuivikevarastot sekä lantala.

Varmista hyvissä ajoin, että tallissa on toimiva radio.

Uusivuosi voi olla koettelemus myös hevosen ruoansulatuselimistölle. Tarkasta väkirehujen määrää uudenvuoden lähestyessä hyvissä ajoin. Väkirehujen muutokset on tehtävä useampaa päivää ennen. Jos tiedät jo etukäteen hevosesi reagoivan voimakkaasti rakettien paukutteluun voi olla hyvinkin perusteltua muokata väkirehujen määrää. On hyvä pitää mielessä, että osa hevosista saattaa lopettaa heinän syönnin tuntiessaan pelkoa ja tällöin ähkyriski kasvaa. Hevosen ruoansulatuselimistön hyvinvointi perustuu tasaiseen läpikulkevaan massaan, jota syntyy korsirehun syömisestä. Suuret väkirehuannokset ilman korsirehua lisäävät riskiä entisestään.

Hevosen hyvinvoinnin tueksi kuormittavassa tilanteessa on käytettävissä myös suun kautta syötettävä täydennysrehu Zylkene Equine. Se vähentää reaktioita ja tuo nopean avun hevoselle turvattomuuden tunnetta aiheuttavissa tilanteissa. Zylkene Equine sisältää kaseiinista eristettyä alfa-kasotsepiinia ja on hyvin maistuva (omenan makuinen) sekä turvallinen pitkäaikaiskäytössä. Aloita annostelu viimeistään välipäivinä (2 päivää ennen). Joillekin eläimille annostelu tulisi aloittaa jo aiemmin (5-7 päivää), jolloin Zylkenen aloituksen voi tehdä jo jouluna.

Zylkene sopii myös varsoille ja sitä voidaan käyttää tiineillä tammoilla. Uudenvuoden kuormitus voi olla myös tiineelle riski. Voimakas pelko voi pahimmillaan johtaa jopa tiineyden keskeytymiseen. Zylkene Equine valmistetta saat jälleenmyyjiltä, eläinklinikoilta ja eläinlääkäreiltä tai tilaamalla lähimpään apteekkiin.

Uudenvuodenaattona

Oma rauhallinen käytös ja tutut rutiinit ovat tärkeitä. Sisäistä, että tästäkin päivästä selvitään kuten vuoden jokaisesta muustakin. Hevonen peilaa ihmisen käyttäytymisestä paljon ja oma varmuus välittää hevoselle rauhoittavaa viestiä. Hevosille tuo turvallisuuden tunnetta myös tutut, ennakoitavissa olevat rutiinit. Hoida siis ruokinnat aivan kuten normaalistikin.

Hevonen on laumaeläin. Eli porukassa kaikki hyvin. Huolehdi, että hevoset ovat normaalissa laumassaan ja niillä on vähintään näköyhteys toisiinsa.

Hevoset kannattaa ottaa sisälle talliin hyvissä ajoin. Muutamaa tuntia aiemmin talliin tulo yhtenä päivänä vuodessa ei ole ongelma. Tällä vältät turhia riskejä myös hevosten käsittelijän kannalta. Rauhallisen hevosen vieminen talliin on aina turvallisempaa kuin hätääntyneen pakoeläimen taluttaminen.

Tallissa radio päälle. Maltillisellakin volyymilla soitettu musiikki peittää ulkoa tulevia ääniärsykkeitä.

Uudenvuodenaattona hevonen kannattaa liikuttaa hyvissä ajoin. Älä mene ratsastamaan tai ajamaan sallitun rakettien ampumisajankohdan lähestyessä (klo 18-02). Tämä jos mikä voisi olla myös vuoden kaikista päivistä se, jolloin hevosen liikuttamisen hoitaa muilla keinoin kuin ratsastamalla tai ajamalla. Uudenvuoden tienoilla ääniherkän hevosen liikuttamisessa voi harkita ääntävaimentavaa korvamyssyä tai korvapalloja pehmentämään yllättäviä raketin poksahduksia.

Hevosen ääniärsykkeitä vaimentamaan voi käyttää äänieristettyä korvahuppua.

Jos hevoset asuvat esimerkiksi pihatossa ovat ne todennäköisesti jo saaneet esimaistiaisia satunnaisten paukahdusten myötä, joita alkaa väistämättä kuulua pimeällä jo ennen sallittua ilotulitteiden käyttöaikaa. Ilotulitteiden myynti alkaa joulunpyhien jälkeen. Uudenvuodenaattona voi hevosille järjestää mielekästä puuhaa esimerkiksi levittämällä heinät ja muut ruoat laajalle alueelle pitkin pihattotarhaa. Näin tarjoaa lajityypillistä touhua viemään hevosen huomiota mielekkäämpiin asioihin.