Hoitamaton niveltulehdus johtaa usein nivelrikkoon
Nivelrakenteissa tapahtuvat muutokset ja vauriot aiheuttavat tavallisesti paikallisen tulehdusreaktion. Niveltulehdus voi syntyä myös muun sairauden jälkitautina.
Niveltulehduksen seurauksena nivelrustoihin kohdistuva rasitus kasvaa edelleen ja se voi aiheuttaa nivelrikkoon johtavia vaurioita. Jatkuvasta tai toistuvasta tulehdustilasta ja siitä aiheutuvista, etenevistä rustovaurioista ja luun uudelleen muodostumisesta syntyy usein noidankehä.
Katso video: Terveen hevosen elämä jakso 2 – Hevosen nivelvaivat: oireet, hoito ja ennaltaehkäisy
Tulehdustilan hoitaminen on tärkeää taudin etenemisen hidastamisen kannalta, mutta myös kipukokemuksen lievittämisen vuoksi. Hevosen niveliin kohdistuvan rasituksen ja tulehdustilan hallinta on tärkeää, sillä nivelrikko on kroonista kipua tuottava, vammauttava sairaus ja yleinen syy hevosen poistamiseen sen käyttötarkoituksesta.
Kilpahevosten tavallinen vaiva
Kilpahevosilla nivelvaivoja esiintyy enemmän. Urheiluhevosen nivelrustoon kohdistuva rasitus voi johtaa nivelrustovaurioon ja tulehdustilaan, joka aiheuttaa kipua. Kipu yleensä vähentää halua liikkua. Mikäli niveltulehdus johtuu puhtaasti rasituksesta, auttaa siihen parhaiten lepo, myös lievät niveltulehdukset hoituvat usein levolla.
Usein lepojakso voi jäädä lyhyemmäksi, kun tulehdustilannetta helpotetaan toipumista jouduttavalla lääkityksellä. Lääkitseminen, esim. niin kutsuttu nivelten piikittäminen on yleistä, eritoten kun hevosen kilpailukausi on käynnissä ja pidempää lepoa ei ole mahdollista pitää kesken kauden. Hoidon valinnassa tulisi aina miettiä myös nivelten rakenteita tukevaa vaikutusta tulehdustilan hallinnan ohella.
Nivelen tulehdustilan hallinta avainasemassa
Niveltulehdus voi hallitsemattomana johtaa nivelrikkoon. Krooninen tulehdustila on erittäin olennainen jatkuvaa nivelen rappeutumista ylläpitävä tekijä¹. Siten tulehdustilan hoito on avain nivelrikon etenemisen hidastamiseen ja kipukokemuksen lievittämiseen.
Ontuma on kipua
Hevosella nivelongelma ilmenee usein myös ontumana, joka lähes poikkeuksetta ilmentää kipua. Tulehdustilasta kertovat myös paikalliset oireet, kuten turvotus ja kuumotus nivelalueella sekä sen ympäristössä. Tulehdus voi ilmetä myös muuttuneena käytöksenä, jäykkyytenä ja yleisen suorituskyvyn laskuna. Ontumat ovat usein raajaperäisistä syistä johtuvia, mutta myös selkäongelmat voivat myös ilmetä ontumisena. Hevosen ontumisen havainnointi vaatii harjoittelua. Tavallisesti etujalkojen ontuma on helpompi huomata verraten takajalkojen ontumiseen. Ontumaepäilyissä on varminta kääntyä eläinlääkärin puoleen vaivan selvitystä varten.
¹ Sokolove J, Lepus CM. Role of inflammation in the pathogenesis of osteoarthritis: latest findings and interpretations. Ther Avd Musculoskelet Dis. 2013;5:77-94
Täydennysrehu hevosille nivelten liikkuvuuden ja terveyden hyväksi: Equistro Flexadin