Hevosen nivelten hyvinvointi – Miten pitää hevosen nivelet kunnossa?
TEKSTI Johanna Pohjonen
Hevosen nivelet ja niiden hyvinvoinnista puhutaan paljon. Mutta miten niistä kannattaa pitää huolta, ja miten ne saa pysymään terveinä? Tässä artikkelissa edustusratsastajamme Johanna Pohjonen kertoo, miten hän huolehtii ja vahvistaa hevosensa niveliä. Nivelvaivojen ennaltaehkäisy on aina parempi ja edullisempi tapa pitää huolta hevosen nivelistä kuin esimerkiksi niveltulehduksen tai nivelrikon hoito.
Katso: Terveen hevosen elämä jakso 2 – Hevosen nivelvaivat: oireet, hoito ja ennaltaehkäisy
Ykköshevoseni Conna, joka siirtyi nyt toiselle ratsastajalle, teki 8-vuotisen uran kenttähevosena, eikä sen niveliä jouduttu ikinä piikittämään. Conna on varmasti hyvin poikkeuksellinen tapaus, eikä piikittämistä sinänsä tarvitse pelätä tai välttää, jos sen avulla voidaan katkaista tulehduskierre. On kuitenkin aina hyvä miettiä, miksi nivelet rasittuvat ja mitä voisi tehdä, jotta niveliä ei jatkuvasti tarvitsisi hoitaa lääkkeellisesti.
Meidän tallissa on sekä este- että kenttähevosia, ja tällä hetkellä myös yksi kouluhevonen. Niiden kaikkien kohdalla käytetään samoja periaatteita nivelten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kenttähevosen nivelet ovat kuitenkin erityisen kovilla rankan maastokokeen takia. Kenttähevonen joutuu usein suorittamaan epäoptimaalisilla pohjilla ja joskus hypyt maastoesteillä voivat aiheuttaa mikrovaurioita niveliin. Siksi koen nivelten hyvinvoinnin turvaamisen erittäin tärkeäksi.
Hevosen nivelten hyvinvointi – Johannan vinkit
Seuraavassa on asioita, jotka sopivat jokaiselle hevoselle nivelten hyvinvointia tukemaan.
Treenisuunnitelma
Hevosen treenisuunnitelman pitää sopia hevosen ikään ja tasoon. Nuoren hevosen kunnon kehittämisessä on tärkeää, että ei etene liian nopeasti. Harjoittelun pitää olla mielekästä: hevosen tasapainon ja lihasten kehittyminen on yksilöllistä, eikä sitä voi väkisin nopeuttaa. Jos vaadit hevoselta liian vaikeita asioita sen tasoon nähden, altistat sen kehoa traumoille ja liialle rasitukselle. Nivelet ja jänteet tarvitsevat myös välillä lepoa. Hiljaa hyvä tulee. Hevosen ’kuluttamista’ pitäisi myös välttää: ei turhia treenejä tai toistoja, eikä turhia kilpailuja. Jokaisella treenillä ja kilpailulla pitää olla tarkoitus.
Nivelten rasittuminen
Treeneissä kannattaa kiinnittää huomiota nivelten rasittumiseen. Esimerkiksi ylämäkiharjoittelulla saa sykkeen ylemmäs vähemmillä toistoilla ja se on näin vähemmän rasittavaa nivelille kuin samaan sykkeeseen pääsy tasaisella maalla. Myös vesikävely ja yleensäkin käynnissä tehtävä työskentely rasittavat niveliä vähemmän. Tämä on hyvä muistaa myös hevosta kuntouttaessa. Vaikka hevosella olisi kävelyjakso, voit treenata sitä yllättävän monella liikkeellä käynnissä.
Ravinto nivelten hyvinvoinnin tukena
Panosta suun kautta annettavaan täydennysrehuun, joka tukee hevosen nivelterveyttä. Me käytämme Equistron Flexadinia kaikille hevosille ’vauvasta vaariin’. Meille nivelaineen valinnassa tärkeää on tieteellisesti osoitetut tulokset ja se, että täydennysrehu on tehty puhtaista raaka-aineista. Kilpahevosen kohdalla on tärkeää, että rehua voi käyttää huoletta myös kisakaudella eikä tarvitse olla huolissaan kielletyistä aineista. Equistron Flexadin on moderni nivelaine ja se puree jo pieniin mikrovahinkoihin. Nivelrikon taustalla on useasti immuunivastereaktio nivelruston kollageenia kohtaan.
Flexadin-tuotteella elimistö totutetaan siedättämällä kollageenin sisältämään antigeeniin. Näin hevoselle kehittyy sietokyky: immuunivaste ruston kollageenisyitä vastaan vaimenee. Meille on tärkeää, että nivelaine oikeasti toimii ja rahalle saa vastinetta. Ja mikä on myös tärkeää: meidän hepat rakastavat ’Flexan’ hajua ja makua! Sitä ei tarvitse piilotella velleihin; sekoitamme sen suoraan väkirehujen joukkoon ja hyvin menee alas! Muista antaa nivelaine myös nuorelle hevoselle, jos se tekee isojen tyttöjen/poikien töitä; älä lopeta täydennysrehua lepokaudellakaan.
Pidä huolta, ettei hevosella ole ylipainoa. Tämä on harvoin kilpahevosen ongelmana, mutta vähemmällä käytöllä olevilla harrastehevosilla ylipaino voi aiheuttaa nivelongelmia.
Myös hevosen kengitykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Voi olla, että hevosesi tarvitsee erikoiskengityksen tukemaan ei-optimaalista rakennettaan. Hevosen kengitysväli on yksilöllinen ja riippuu monesta tekijästä. Joskus on järkevää ottaa kengät pois lepokaudella ja antaa kavion muotoutua luonnollisella tavalla.
Hevosen pitäisi liikkua erilaisilla pohjilla ja tehden monipuolisia harjoituksia. Ravaaminen silloin tällöin kovalla asfaltilla vahvistaa niveliä ja jänteitä. Kenttähevosen liikkuminen on väkisinkin monipuolista, koska hallittavana on kolme lajia.
Kylmäys ja nivelten tukihoidot
Jalkojen kylmäys – Kylmäys on erittäin tärkeä toimenpide maaston ja myös rataesteiden jälkeen. Vaativien maastoratojen jälkeen kylmäystä jatketaan monta kertaa pitäen taukoa välillä. Meillä on käytössä myös Bemer ja laserlaite, joita käytämme jokaiselle hevoselle kuureina silloin, kun tuntuu olevan tarvetta.
Teetä hevosellesi säännöllisesti eläinlääkärin tarkastus taivutuksineen, vaikka näkyvää epäpuhtautta tai ontumista ei olisikaan. Mitä nopeammin tulehduksiin tai nivelrikkoon puututaan, sitä parempi. Meillä eläinlääkäri katsoo kaikki hevoset läpi monta kertaa vuodessa.
Hyviä treenejä ja terveyttä jokaiselle!
Johannan hevoselämää voit seurata Instagramissa @johannapohjonen