Iäkäs kilpahevonen
6. huhtikuuta 2021

Iäkäs kilpahevonen – vanhan hevosen liikutus, hoito ja ruokinta

TEKSTI Kilparatsastaja Veera Paloheimo

Miten vanhan hevosen liikutus, hoito ja ruokinta kannattaa suunnitella, jotta iäkkäämpi heppakaveri pysyy motivoituneena ja vetreänä?

Edustusratsastajaamme Veera Paloheimo kertoo, miten hän ylläpitää 18-vuotiaan kilpakumppaninsa Wolle Wolkensteinin eli “Wolle”n terveyttä liikutuksella, hoidolla ja ruokinnalla.

“Wollella on aivan mahtava asenne, se on aina innokas lähtemään treeneihin ja kokeilemaan uusia asioita” toteaa Veera.

Yhdessä Wollen kanssa Veera edusti Suomea EM-kouluratsastusmaajoukkueessa viime vuonna. Menestystä tuli myös kansallisissa kilpailuissa – kultaa sekä halli-SM-, että SM-kilpailuista.

Vanhemman hevosen liikutus – mitä treeneissä kannattaa ottaa huomioon?

Ollaan päästy hyvin treenaamaan koko talvikauden ajan. Yleensä harjoitellaan valmentajani Ville Vaurion kanssa 2-3 kertaa viikossa. Tänä talvena ollaan haettu etenkin lisää ryhdikkyyttä, elastisuutta ja sujuvuutta liikkeisiin.

Valmennusten lisäksi Wollen treeniviikko koostuu 1-2 kevyemmästä eteen-alas venyttelypäivästä, yhdestä puomi- tai estetreenistä, yhdestä juoksutuskerrasta ja yhdestä maastoilupäivästä. Wollelle ei oikeastaan pidetä kokonaan vapaita päiviä. Iän myötä sen takajalkojen shivering on pahentunut, ja se menee vielä pahemmaksi, jos Wolle vain seisoo. Lisäksi se tarhailee ja kävelee kävelytyskoneessa päivittäin.

En oikeastaan pidä Wollelle mitään pitkiä lepokausia. Tietysti esimerkiksi raspauksen tai rokotuksen yhteydessä tulee pari päivää vapaata, mutta muuten se on oikeastaan koko ajan liikkeessä. Se tykkää liikkua, ja vaatii ohjelmaa ja stimulointia.

Emme ole kauheasti muuttaneet Wollen liikutustyyliä, vaikka se onkin vanhentunut. Nykyään pysytään kuitenkin tekemään monipuolisemmin kaikkea, kun se ei villiinny niin kauheasti. Esimerkiksi me pystytään nykyään hyppäämään viikoittain.

Kiinnitän erityisesti huomiota siihen, että meillä molemmilla pysyy hyvä fiilis. Huomaan, että Wollekin innostuu treeneistä, kun olen itse hyvällä tuulella ja motivoitunut harjoittelemaan. Olemme myös lähteneet opettamaan Wollelle uusia juttuja, kuten piaffia ja 1- ja 2-sarjoja, mikä pitää mielenkiintoa yllä.

Maasta käsiteltäessä ja esimerkiksi kengityksessä huomaa, että se on jäykempi kuin ennen, mutta se ei vaikuta siihen mitenkään ratsastuksessa. Tietysti huolehdimme aina hyvästä alkulämmittelystä ja loppuverryttelystä.

Iäkkään hevosen hoito – kuinka huolehdit Wollen terveydestä?

Wolle on onneksi aina ollut todella perusterve. Oikeastaan pidämme sitä nykyään vähemmän kuin kukkaa kämmenellä, kuin ennen. Tärkeintä on, että se saa elää hevoselämää ja olla onnellinen.

Ylläpidän sen terveyttä kylmäämällä jalkoja rankkojen treenien jälkeen. Wollen hoitoon kuuluu myös hieronta, ja Erika Ruokamo käykin sitä säännöllisesti hieromassa. Kengittäjä joutuu olemaan erityisen kärsivällinen, koska shiveringin takia kengitys ei ole aivan helppoa.

Vanhan hevosen ruokinta – mitä Wollen ruokavalioon kuuluu?

Yksi meidän lempitäydennysrehuista on Equistro Gonex, joka on suunniteltu tukemaan etenkin vanhojen hevosten niveliä. Se yhdistettynä Equisto Flexadineen on auttanut pitämään Wollen nivelet kunnossa. Lisäksi Wolle syö lihaksia tukevaa ja kehittävää Equitop Myoplastia

Iäkäs kilpahevonen - gonex

Viherpellettipuuroon tulee myös Equitop Pronutrinia, Vetcaren E-vitamiinia ja karvan hyvinvoinnista huolta pitävä Equistro Kerabolia. Wollea kehutaan aina sen kiiltävästä karvasta.

Tärkeintä Wollen kanssa on pitää huolta, ettei rehun sokeripitoisuus ole liian korkea, sillä se pahentaa shiveringia. Täysrehuna se syö Havenin Gastroa, jossa on matalat sokeripitoisuudet, ja joka on vatsaystävällistä.

Lisäksi Wolle saa niin paljon heinää kun vaan syö. Sillä oli meidän perheeseen tullessaan ravintoaineiden imeytymisongelma, joten seuraan sen kuntoa aina hieman sillä silmällä.

Nyt kun Wolle on vanhempi, joudumme hoitamaan sen hampaita useammin kuin ennen. Sillä on ollut enemmän halkeamia ja hoidettavia hammashaasteita, jotka eläinlääkärin mukaan ovat täysin odotettavissa, kun hevonen vanhenee.

Veeran parhaat vinkit vanhan hevosen hoitoon

Yritän suhtautua Wollen vanhenemiseen siten, että nautin jokaisesta sen kanssa vietetystä hetkestä. Toivon, että voin kilpailla sen kanssa vielä tänä ja mahdollisesti myös ensi kaudella. Tuleva kausi on meidän ensimmäinen nuorissa ratsastajissa, ja tavoitteena on saada hyviä tuloksia uusista luokista. Jos PM-kilpailut järjestetään, toivon, että saisimme edustaa siellä Suomea. PM:ät kun järjestetään tänä vuonna Suomessa, niin kuljetusmatka ei ole yhtään pitkä. SM-kilpailuissa haluaisin nousta mitalisijoille.

Parhaat vinkkini, jotka antaisin vanhemman hevosen motivoituneena ja virkeänä pitämiseen, on panostaminen monipuoliseen treeniin ja uusien asioiden harjoittelemiseen. Myös terveysseikat kannattaa ennakoida ja tarpeen vaatiessa hoitaa ne nopeasti eläinlääkärin kanssa.

Veeran ja Wollen menoa voi seurata Instagramissa @teampaloheimo tililtä.