Rytmi
13. kesäkuuta 2018

Ratsastuksen peruspilarit - Rytmi

TEKSTI ELL, kenttäratsastaja Johanna Soiluva

Ratsastuksessa on kyse perusasioista ja niihin palaamisesta kerta toisensa jälkeen. Ei ole väliä, millä tasolla ratsukko on: tärkeät asiat ovat aina tärkeitä. Tämä on yksi syy, miksi haluan aina välillä palata training scaleen. Kyseessä on kuuden kohdan pyramidi, joka toimii ohjenuorana hevosen ja ratsukon kehittämisessä. Pohjalta kiivetään ylöspäin ratsukon kehittymisen myötä.

Lue myös: Ratsastaja on aina syyllinen kaikkeen, joskus jopa hyviin asioihin

Tasainen rytmi ratsastuksessa

Training scale -pyramidin pohjalta löytyy rytmi. Myös itselleni se on ensimmäisiä asioita, joihin keskityn erityisesti uuden hevosen selässä. Rytmin eli tahdin tulee olla tasainen ja oikea suhteessa hevoseen ja ratsastettavaan tehtävään. Hevonen ei saa juosta nopein, lyhyin askelin ratsastajan alta pois, mutta toisaalta hevonen ei saa jäädä myöskään liian hitaaseen tahtiin. Oikean tahdin tunnistaminen ei aina ole helppoa ja usein siihen voi kaivata avuksi valmentajaa tai vähintään videokuvaa. Oikea tahti kuitenkin vaaditaan, jotta hevonen voi liikkua oikeaoppisesti peräänannossa ja käyttäen itseään oikein. Tämä puolestaan auttaa esimerkiksi rasitusvammojen ehkäisyssä.

Miten sitten oikeaa rytmiä voi lähteä metsästämään? Itselleni ensimmäinen asia, jota lähden hevoselta pyytämään, on reaktiot apuihini. Minun pitää pystyä nopeuttamaan ja hidastamaan hevosta ja sen tahtia, jotta voin ikinä päätyä oikeaan ja tasaiseen tahtiin. Yleensä lähden toteuttamaan tätä niin, että pyydän hevoselta päinvastaista siitä, mitä se minulle luonnostaan tarjoaa. Käytännössä hidasta hevosta nopeutan ja nopeaa hevosta hidastan.

Jos hevonen on oikein hidas, ei minua alussa haittaa, vaikka se kulkisi niin sanotussa ylitempossa. Tärkeintä hitaalla hevosella on, että se ajattelee itse eteen. Kun tämä on saavutettu, voin uudestaan sitä hidastaa ja alkaa metsästää oikeaa tahtia. Sama pätee myös toisin päin: liian nopealla ja kuumalla hevosella ensimmäinen asia on hidastaa tahtia ja pienentää liikettä silläkin uhalla, että tahti muuttuu jo turhan hitaaksi. Tavoitteena kaikkien hevosten kanssa on kuitenkin päästä oikeaan tahtiin.

Rytmiä kannattaa harjoitella siirtymien avulla

Parantaakseni sekä hevosen reaktioita apuihini että suoraan rytmiä, teen usein siirtymisiä. Siirtymiset ovat todella hyviä harjoituksia ratsastettavuuden parantamiseksi monelta eri kantilta ja myös rytmin parantamisessa ne voivat auttaa huomattavasti. Aloitan usein siirtymisillä askellajien välillä ja niiden sujuessa jatkan siirtymisillä askellajien sisällä. Hevosesta riippuen joskus tärkeämpää on siirtymisten määrä ja joskus laatu. Huonolaatuisia siirtymisiä ei kannata koskaan tarkoituksella tehdä, koska kaikki tekemämme kouluttaa hevosta. Joskus on silti parempi tehdä esimerkiksi monta laukannostoa nopeassa tempossa nopeuttaakseen hevosta sen sijaan, että sitä täydellistä nostoa metsästäisi valmistelemalla ravia kierrostolkulla.

Ja kun rytmi on kunnossa, pääsee myös training scalella etenemään seuraaviin portaisiin paremmin valmistellulla hevosella.