Hevosen astmaa kuvaava kuvituskuva hevosen turvasta
24. helmikuuta 2021

Terveet hevoset eivät yski

Hevonen hengittää ainoastaan sieraintensa kautta. Hevosten yskimiseen on olemassa monta mahdollista syytä. Hevosen omistajan tulisi reagoida riittävän nopeasti ja ryhdyttävä oikeanlaisiin toimenpiteisiin, jos yskää ilmenee. Terve hevonen ei koskaan yski, riippumatta siitä, ilmeneekö yskä liikunnan aikana tai tallissa.

Astma on kaikista yleisin syy hevosten yskään. Hevosen normaali hengitystiheys on levossa 8-12 kertaa minuutissa, maksimaalisessa rasituksessa se voi nousta jopa 150 kertaan. Sisäänhengityksen tilaavuus on normaalisti n. 5 litraa, mutta määrä voi helposti tuplaantua kovassa rasituksessa.

Keuhkojen anatomia

Henkitorvi yhdistää sierainontelon keuhkoihin. Matkaa henkitorvesta pienenpieniin keuhkorakkuloihin saakka voidaan verrata ylösalaisin käännettyyn puuhun. Henkitorvi muodostaa puun rungon, isoimmat haarat puun oksat, ja keuhkorakkulat puun lehdet.
Rintakehän sisäpuolella henkitorvi jakaantuu kahteen osaan, ns. keuhkoputkiin. Toinen vie hevosen oikealle puolelle, toinen vasemmalle. Keuhkoputket jakaantuvat edelleen keuhkoputken haaroiksi, ilmatiehyiksi, jotka lopulta päättyvät keuhkorakkuloihin. Kaasujen vaihto, eli hiilidioksidin vaihto happeen, tapahtuu keuhkorakkuloissa.

Hevosen astma

Hevosen astma on yleisnimi erilaisten hevosten alempien hengitysteiden tulehdustilojen ryhmälle. Aikaisemmin vaivasta käytettiin nimitystä puhkuri tai COPD. Hevosten astmaa luokitellaan vaikeusasteensa mukaan seuraavasti:

  • Lievä tai kohtalainen tauti, joka voi ilmaantua missä ikävaiheessa tahansa

  • Vaikea astma, joka yleensä alkaa hevosen ollessa yli 7-vuotias.

Hevosen yskä ja astma

Astman esiintyvyys

Tutkimuksissa on todettu, että jopa 80 % kaikista hevosista saattaa kärsiä lievästä tai kohtalaisesta astmasta. Vaikeaa astmaa todetaan 11–17 %:lla hevosista. Hevosen astma ei ainoastaan heikennä suorituskykyä ja elämänlaatua, vaan pitkällä aikavälillä astmaa sairastavan hevosen keuhkoissa voi myös tapahtua muutoksia, jotka johtavat hengitysvaikeuksiin jopa levossa. Näin ollen hevosenomistajan on tärkeä osata huomioida astmaan viittaavat oireet jo taudin varhaisessa vaiheessa, jotta taudin pahenemiselta voitaisiin välttyä.

Astman syyt

Useat eri tekijät lisäävät astman kehittymisen riskiä. Tavanomaisen talliympäristön ilmassa liikkuu useita erilaisia hiukkasia, ja myös heinä voi sisältää hengitysteitä ärsyttäviä pienhiukkasia. Ärsyttäviä pienhiukkasia ovat esim. pöly, homeitiöt, erilaiset mikrohiukkaset ja kaasut (ammoniakki).

Hevosen astma syntyy, kun hevosen keuhkot ylireagoivat tällisten hiukkasten aiheuttamalle ärsytykselle. Reaktio johtaa limaneritykseen ja lisääntyneeseen tulehdussolujen määrään. Seurauksena on yskä, nopeutunut hengitys ja heikentynyt suorituskyky. Lisäksi voidaan todeta ilmatiehyiden ahtautumista, mikä vaikeuttaa riittävän ilmatilavuuden pääsyä keuhkojen perimmäisiin osiin saakka.

  • Ammoniakki

  • Punkkiuloste ja ihosta peräisin oleva hilse

  • Kasveista peräisin oleva materiaali (esim. heinäkuidut)

  • Bakteerit ja virukset

  • Homeet

  • Silikaatit

  • Ilmansaasteet

  • Bakteerien erittämät myrkyt

  • Siitepölyt

Hevosen astman ensioireet

Yskä on hevosen astmaan viittaava oire. Yskää voi esiintyä esim. ainoastaan tallissa tai myös ratsastuksen/muun liikunnan aikana. Osa hevosista yskii sekä tallissa että liikunnan aikana, osa vain liikuntasuoritusten yhteydessä. Vaikka hevonen yskähtelisi ainoastaan liikuntasuorituksen alussa, tämä ei ole normaalia.

Hevosen astmaa voi tosin myös esiintyä ilman yskää. Jos hevosesi suorituskyky ei ole odotetulla tasolla, jos se vaikuttaa väsyneeltä tai hengästyneeltä, tai jos palautuminen normaaliin hengitystiheyteen rasituksen jälkeen kestää tavallista kauemmin, tämä voi viitata lievään hevosen astmaan.

Hevoset, auringonnousu ja sumu

Astmaa voidaan hoitaa

Hevosen astman hoito vaatii sekä eläinlääkärin että hevosen omistajan panostusta. Hoidon pääperiaatteet ovat seuraavat:

  1. Poistetaan aiheuttavat tekijät hevosen lähiympäristöstä

  2. Lievennetään keuhkojen tulehdustilaa kortisonilla

  3. Avataan hengitystiet keuhkoputkia laajentavilla lääkkeillä (akuutissa astmassa).

Sisään hengitettävät hiukkaset ovat kaikki ne hiukkaset, jotka hevonen voi hengittää sieraintensa kautta sisään.
*Yli 10 µm:n hiukkaset tarttuvat ylempien hengitysteiden limakalvoille
*10–6 µm:n hiukkaset tarttuvat nieluun, henkitorveen, keuhkoputkiin ja ilmatiehyihin
*Pienimmät (5–1 µm) hiukkaset pääsevät keuhkojen perimmäisiin osiin, eli keuhkorakkuloihin saakka, jossa ne voivat myötävaikuttaa hevosen astman syntyyn
(1 µm = millimetrin tuhannesosa)

Ympäristö

Hevosen omistajana voit onneksi vaikuttaa hevosesi talliympäristöön monella tavalla:

  • karkearehun, heinän ja kuivikkeen valinnalla

  • ilmanvaihdolla

  • tarha-ajan pidentämisellä

Tulehdustilan lieventäminen kortisolilla

Kortisoni on hevosen astman lääkkeellisen hoidon kulmakivi. Kortisoni auttaa lievittämään keuhkoissa ja muualla hevosen hengitysteissä ilmenevää tulehdusta. Kortisonia on olemassa useita eri muotoja, joita annostellaan vähän eri tavoin.

Kortisonia voidaan antaa joko suun kautta tai pistoksena. Lisäksi on olemassa ratkaisuja, joissa hevonen hengittää lääkettä sieraimensa kautta keuhkoihin.

Hengitysteiden avaaminen

Joissain tapauksissa hevosen astman hoidossa on myös käytettävä ns. avaavia lääkkeitä (keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä). Nämä auttavat hevosta hengittämään ja annostellaan tavallisesti suun kautta.

Ennalta ehkäise hevosen astma

Jos aina noudatat hyvää talliympäristöä koskevia ohjeita, olet jo päässyt pitkälle hevosen astman ennaltaehkäisyssä.

Muista myös, että hevoselle on annettava riittävästi lepoa liikuntasuoritusten ja kilpailujen jälkeen. Hengitystiet tarvitsevat useamman viikon verran aikaa toipuakseen infektiosta. Tässä säännölliset hevosten influenssarokotukset voivat olla avuksi ennaltaehkäisevässä mielessä.