Johanna Pohjonen maastoesteellä
24. helmikuuta 2021

Hevosen treeni talvella – Johanna Pohjosen parhaat vinkit

Treenikausi on parhaimmillaan meneillään ja hevosen optimaalinen treeni talvella mietityttää. Edustusratsastajamme Johanna Pohjonen jakaa parhaita vinkkejään siihen, miten hän valmentaa hevosiaan talvikauden aikana, jotta ne ovat parhaassa vireessä, kun kilpailukausi taas alkaa.

Lue myös: Hevosen kunnon kohottaminen

Miten valmistaudun vähitellen tulevaan kilpailukauteen?

Kenttähevosen talvikausi alkaa aina pitkällä kävelyjaksolla. Jakson pituus riippuu siitä, millä tasolla hevonen kilpailee ja myös siitä, kuinka hyvin hevosen pää kestää kävelyä. Syksyn kisat ovat saattaneet loppua lokakuussa ja usein hevonen aloittaa levon heti viimeisen kisan jälkeen ja jatkaa sitä joulukuun alkupuolelle. 

Monelle kenttähevoselle ensimmäiset viikot ovat vaikeita, koska vauhti pysähtyy sadasta nollaan. Jotkut tulevat riehakkaiksi ja niitä pitää alussa vähän juoksuttaa. Väkirehut laitetaan minimiin ja nautitaan kävelystä maastossa erilaisilla pohjilla. Kävelykauden lopussa alkaa jo tulla ilopukkejakin ja sekin osoittaa, että lepo on tehnyt tehtävänsä.

Hevosilla on hyvä olla myös satulavapaita päiviä, jolloin annetaan niiden vain olla ja nauttia. Lepojakson päätyttyä hevoset näyttävätkin meillä vähän ’metsittyneiltä’, kun yleensä klipatulle iholle onkin yhtäkkiä kasvanut oikea teddy-karva. Joku on joskus kysynytkin, että mistä pihaton perältä tämä on löytynyt!

Talvikausi on hevosen huoltokatko ja se alkaa perusteellisella lääkärintarkastuksella. Pikkukrempat hoidetaan kuntoon, jotta kisakaudella ei tarvitsisi turhia katkoja. Ratsastan lepokaudella paljon hackamorella, jotta myös hevosten suut saavat ansaitun levon. Ykköshevoselleni talven breikki on tärkeä, koska se reagoi jännitykseen mahallaan. Talvella sen elämä on rauhallisempaa, koska pitkiä kisamatkoja ympäri Eurooppaa ei ole.

Kenttähevosen liikkuminen on väkisinkin monipuolista, koska hallittavana on kolme lajia. Talvella hevosen treeneissä mennään kuitenkin enemmän koulua ja hypätään harvemmin ja pieniä esteitä. Maastoesteitä ei hypätä lainkaan. Hyppyjen määrä ja koko kasvaa kisakautta kohden. Ekat maastoestetreenit ovat aina hauskat: hevoset ovat innoissaan ja pukkeja tulee ihan joka välissä!

Meillä hevosten ruokinta talvikaudella muuttuu ainoastaan väkirehujen määrän ja elektrolyyttien osalta. Annamme kaikki lisäravinteet elektrolyyttejä lukuun ottamatta ihan normaalisti. Kaikki hevoset saavat Equistron Flexadinia nivelien ja Chrysanphytonia kavioiden parhaaksi.

Käytännön vinkit hevosen monipuoliseen treeniin talvella: 

  • Tee töitä vaihtelevilla pohjilla ja vaihtelevissa paikoissa 

  • Koulutreeniäkin voi tehdä vaikka metsän reunassa!

  • Hankiralli on kivaa sekä hevoselle että ratsastajalle – nauttikaa Suomen lumesta 

  • Vesimatto on hyvä vaihteeksi myös kävelykaudella 

  • Kaikki hevoset tykkäävät hypätä ja laukata! Hyppyjen ei tarvitse kuitenkaan olla isoja!

Käytännön vinkkejä hevosen hyvinvoinnin ylläpitämiseen: 

  • Anna hevoselle tarpeeksi lepoa, treenaamaan ehtii tarpeeksi kyllä lepojakson jälkeenkin 

  • Myös hevosen suun on hyvä levätä 

  • Anna hevosen pysähtyä katselemaan maisemia ja sano sille, ettei ole kiire mihinkään 

  • Väkirehujen määrän on korreloitava liikunnan määrään 

  • Muista huoltaa! Eläinlääkärintarkastus on tarpeellinen aina kisakauden jälkeen!

  • Anna lisäravinteet myös nuorelle hevoselle, jos se tekee isojen tyttöjen/poikien töitä; älä lopeta nivelravinnetta lepokaudellakaan 

  • Anna hevoselle myös satulavapaita päiviä