koiran kynsien leikkaaminen
14. syyskuuta 2021

Koiran kynsien leikkaaminen

”Koiran kynsien leikkaaminen, kun ei se vaan onnistu. Silloin kerran mennä leikkasin vahingossa liian ison palan koiran kynttä. Verta vuoti niin solkenaan ja itkuhan siinä tuli kaikille. Koira alkoi pelkäämään kynsien leikkaamista. Nykyään, kun otan koiran kynsisakset edes esille, koira juoksee minua karkuun ja piiloutuu. Ei se anna minun enää edes koskea sen tassuihin! Miten minä enää ikinä saan leikattua sen kynnet?”

- koiran omistaja

Koiran kynnet kannattaa leikata säännöllisesti heti pennusta lähtien

Koiran kynsien leikkaaminen
Koiran kynsien leikkaus on tärkeää.

Koira käyttää kynsiään ottaessaan tukea alustasta, tarttuakseen leluihin ja puruluihin, raapimiseen sekä kaivamiseen. Sopivan mittaisina pidetyillä kynsillä koiran on helppo liikkua normaalisti ja nauttia elämästä.

Koiran kynsien leikkaaminen kannattaa aloittaa heti pentuna. Koiranpennun kynnet leikataan kerran viikossa, sillä ne kasvavat nopeasti ja pentu tottuu käsittelyyn ja kynsien leikkaamiseen hyvin, kun se tehdään säännöllisesti.

Aikuisen koiran kynsien leikkaaminen on yksilöllistä, mutta yleensä aikuisellakin koiralla kynnet leikataan 1-2 viikon välein. Kynsienleikkuuväli aikuisella koiralla riippuu koiran rodusta ja siitä, kuinka paljon koiran kynnet kuluvat luonnollisesti koiran liikkuessa.

Koiran kynsien leikkaaminen kannattaa tehdä rauhallisessa tilassa. Koiran alla on hyvä olla tukeva alusta, kuten matto. Varaa koiran kynsien leikkaamiseen koiralle runsaasti herkullisia nameja!

Koiran kynsien leikkaaminen kotona on yksi haastavimmaksi koettu osa koiran terveydenhoitoa. Kuitenkin, kun koiran kynsien leikkuuta harjoittelee ensin maltilla, voi siitä saada sekä omistajalle että koiralle hyvinkin helpon ja rennon yhteisen hetken.

Liian pitkät koiran kynnet vääntävät varpaita ja ovat alttiita repeämään

Jos koiran kynsiä ei leikata säännöllisesti, ne kasvavat liian pitkiksi. Liian pitkät kynnet kolisevat alustaa vasten koiran kävellessä ja voivat lohkeilla, revetä, vääntyä tai vääntää varpaita väärään asentoon aiheuttaen kipua koiralle. Lopulta jopa koiran raajat voivat vääntyä väärään asentoon liian pitkien kynsien takia. Nopeasti kasvaville pennuille voi kehittyä asentovirheitä tämän seurauksena.

Revenneen kynnen kuori voidaan pahimmassa tapauksessa joutua poistamaan eläinlääkärin toimesta ja tästä seuraa koiralle pitkä sairasloma, jonka ajaksi tassu täytyy paketoida ja pitää levossa. Monelle potilaalle isketään myös kauluri päähän estämään potilaan omat yritykset hoitaa vaurioitunutta kynttä.

Koiralle aiheutuu kipua myös, kun liian pitkiksi kasvaneet kynnet painautuvat lopulta tassun pohjissa sijaitseviin anturoihin. Kannuskynsi voi leikkaamatta jätettynä kasvaa spiraaliksi, joka voi juuttua johonkin kiinni.

Kun koiran kynsiä ei leikata pitkään aikaan, kasvaa kynnen kuorikerroksen lisäksi kynnen ydinosa. Tämä hankaloittaa kynsien leikkaamista takaisin sopivan pituisiksi.

Muista leikata kaikki koiran kynnet, myös kannuskynnet

Koiran kynnen päällimmäinen kerros on kynnen kuorikerros. Kuorikerroksen sisällä on kynnen ydin, joka koostuu hermoista ja verisuonista. Koiran kynnen kuorikerros kasvaa pituutta ja se tulee lyhentää säännöllisesti leikkaamalla. Mikäli kynsiä ei leikata riittävän usein, kuorikerroksen lisäksi kynnen ydinosa kasvaa pidemmäksi, jolloin kynsien pitäminen sopivan pituisina käy haastavammaksi. Kynnen ytimeen ei kannata leikata, sillä se tekee kipeää ja kynsi alkaa vuotamaan verta.

Kaikilla koirilla on etu- ja takatassuissaan 4 kynttä. Etutassuissa koirilla on lisäksi yhdet kannuskynnet, jotka sijaitsevat muita kynsiä ylempänä ranteen sisäsyrjässä. Joillakin koiraroduilla on myös takatassuissaan kannuskynnet. Kaikki koiran kynnet tulee leikata säännöllisesti, myös kannuskynnet.

Koiran kynsien leikkaamiseen kannattaa varata rauhallinen tila ja maistuvia nameja

Rauhallinen ja tuttu ympäristö, jossa ei ole koiralle ärsykkeitä, on paras paikka leikata koiran kynnet. Samassa tilassa ei siis kannata olla muita lemmikkejä tai ylimääräisiä ihmisiä. Siivoa lelut ja puruluut ympäriltä pois, niin koira pystyy keskittymään sinuun ja kynsien leikkaamiseen. Kun kynnet leikataan aina samassa tutussa huoneessa, koira osaa yhdistää sen rauhoittumiseen ja kynsien leikkaamiseen.

Koiran alla kannattaa liukkaan lattian sijasta olla jokin tukeva alusta, kuten matto. Näin koiran on helpompi pysyä paikoillaan ja rentoutua.

Koiran kynsien leikkaaminen tehdään koirille tarkoitetuilla kynsisaksilla, joita on erikokoisia. Pienelle koiralle sopivat pienikokoiset, kun taas isolle koirarodulle isommat sakset. Koiran kynsisakset eivät saa olla liian löysät ja saksien tulisi leikata kynnet ilman voiman käyttöä. Koirien kynsisaksia myydään eläintarvikeliikkeissä, apteekeissa sekä hyvin varustelluissa ruokakaupoissa.

Tassupedikyyriin kannattaa varata koiralle myös runsaasti erityisen herkullisia nameja sekä leluja palkaksi. Joillekin koirille samat koiranruokanappulat, mitä koira saa päivittäin ruuaksi, ei välttämättä toimi välttämättä palkintonamina. Palkintonamin kannattaa olla erityisen maukas, niin koira kokee kynsien leikkaamisen myös erityisen palkitsevana. Älä unohda käyttää kehuja ja antaa runsaasti rapsutuksia, sillä ne ovat myös tärkeä viesti koiralle, että se toimii oikein. Leluja ja nameja voit hyödyntää palkan lisäksi lyhyinä palauttavina harjoituksina jo koiran kynsienleikkaamisen välissä. Kun koira saa muutaman kynnen leikkaamisen jälkeen aina pienen leikkituokion tai namihetken, se pystyy välissä rentoutumaan ja jaksaa keskittyä taas sen jälkeen paremmin itse kynsien hoitamiseen.

Eläintarvikeliikkeistä sekä apteekeista saa kynsienleikkuutarvikkeisiin lisäksi verenvuotoa tyrehdyttävää pulveria siltä varalta, että kynsisakset lipsahtavat ja leikkaat vahingossa koiran kynnestä liikaa ytimeen asti.

Lue myös: Makupalat koiran koulutuksessa - lue vinkit

Miten koiran kynnet leikataan?

Koiran kynnestä pyritään leikkaamaan aina vain kuorikerrosta, usein ja vähän kerralla. Säännöllisyys kannattaa, sillä tällöin kynsien kuorikerros eikä ydinkerros pääse kasvamaan liikaa. Mikäli kynteen on päässyt kasvamaan koukku, se leikataan pois. Koiran kynsien leikkaussuunta on ylhäältä alaviistoon. Yleensä 1-2 pientä napsaisua per kynsi riittää. Sopivan pituiset koiran kynnet eivät kolise lattiaa vasten eikä niissä ole koukkua.

Muista leikata myös koiralta kannuskynnet
Koirilla on etutassuissaan neljä kynttä ja yksi kannuskynsi muita kynsiä ylempänä ranteessa.

Muista leikata koiran kaikki kynnet, myös kannuskynnet. Kaikilla koirilla on etutassuissaan neljä kynttä ja lisäksi yksi kannuskynsi muita kynsiä ylempänä ranteessa. Joillakin koiraroduilla on myös takatassuissa kannuskynnet.

Kynsienleikkuun opettaminen koiranpennulle

Kasvattajat leikkaavat koiranpentujen kynsiä jo ennen luovutusikää yleensä pitämällä niitä selällään sylissään. Kotona tulee opetella juuri teille sopiva asento koiran kynsien leikkaamiseen. Koira voi esimerkiksi seistä, istua tai maata vatsallaan tai kyljellään. Tärkeintä on, että koiralla ja omistajalla on molemmilla tukeva mutta myös rento asento. Pyri opettamaan koira pysymään itse paikoillaan kynsien leikkaamisen ajan. Koiralle on mukavampaa ja vähemmän stressaavaa, kun kukaan ei pidä siitä kiinni.

Jos koira ei pysy itse paikoillaan kynsien leikkaamisen ajan, toinen henkilö voi pitää koiraa kiinni. Koiraa kuitenkaan ei tule pakottaa mihinkään asentoon eikä sitä saa pitää väkisin kiinni, sillä koira stressaantuu siitä ja kynsien leikkaaminen käy lopulta hankalaksi.

  1. Koiranpennun kynnet kannattaa leikata pennun ollessa väsynyt, ei heti aamulla ensimmäiseksi, kun pentu on täynnä energiaa.

  2. Valmistele rauhallinen tila, jossa koiranpennun kynnet leikataan.

  3. Kutsu koiranpentua ja kehu ja palkitse pentua sen tultua luoksesi.

  4. Ohjaa koiranpentu haluamaasi asentoon, jossa aiot leikata sen kynnet. Palkitse pentu.

  5. Näytä koiranpennulle kynsisaksia ja sano samalla koiraa valmistava vihjesana, esimerkiksi ”kynnet”. Palkitse pentu.

  6. Näytä kynsisakset uudelleen, sano vihjesana ja leikkaa yksi kynsi, jonka jälkeen palkitse pentu.

  7. Toista samaa uudelleen koko ajan havainnoiden pentua pitäen tarvittaessa taukoja. Muista lopettaa kynsien leikkaaminen, jos pentu ei jaksa keskittyä, sillä sitä voi jatkaa myöhemmin uudestaan rauhassa.

  8. Tarjoa pennulle lopuksi jotain kivaa tekemistä, kuten leikkimistä, herkuttelua ja ulkoilua kynsien leikkaamisen jälkeen.

Mitä tehdä, jos leikkaa liikaa koiran kynnestä?

Jos koiran kynnestä leikkaa liikaa, tulee kynnen ydin näkyviin, koiraan sattuu ja kynnestä vuotaa verta. Ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin. Pysy itse rauhallisena, kehu ja palkitse koiraa. Jos leikkasit vain pienen palan liikaa, saat vuodon tyrehtymään helposti siihen tarkoitetulla pulverilla. Jos koira on rauhallinen, voit vuodon tyrehdyttyä jatkaa kynsien leikkaamista, niin koiralle ei jää viimeisenä mieleen kivulias kynnen leikkaaminen. Mikäli sattui suurempi haaveri, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Kynsiä on hyvä leikata vähän kerrallaan
Koiran kynsien leikkaussuunta on kuvattu oranssilla viivalla ylhäältä edestä alaviistoon.

Koiran kynsistä leikataan usein ja vähän kerralla kuorikerrosta. Leikkaussuunta on kuvattu oranssilla viivalla ylhäältä edestä alaviistoon. Vaaleassa koiran kynnessä kynnen ydin erottuu vaaleanpunaisena alueena.

Mitä jos yhteistyö kotona koiran kanssa ei suju?

Jos hyvistä yrityksistä huolimatta ette pääse koiran kanssa yhteisymmärrykseen koiran kynsien leikkaamisesta, apua voi saada esimerkiksi koirankouluttajilta. Koiran kynsienleikkuupalveluita tarjoavat esimerkiksi eläintarvikeliikkeet sekä eläinlääkäripalvelut. Revennyt tai väärässä asennossa sojottava koiran kynsi on aina syy hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle.

Koiran kynsien leikkaaminen perustuu yhteistyöhön omistajan ja koiran välillä

Säännöllisyys ja rauhallisuus ovat avainasemassa koiran kynsien leikkaamisessa: parhaillaan se on rutiininomainen, stressitön ja mieluisa yhteinen vuorovaikutushetki koiralle ja omistajalle. Jos omistaja itse toimii rauhallisesti ja kannustaa koiraa kehuilla ja muilla palkoilla, lähtee koirakin tekemään yhteistyötä helpommin jännittävässä tilanteessa.

Jokainen koira on yksilö, ja jokaiselle yksilölle löytyy omat parhaat käsittelykeinot kynsien leikkaamiseen. Ei kannata kiirehtiä kynsien leikkaamista, vaan edetä rauhassa koiran ehdoilla. Havainnoi koiraa koko kynsien leikkaamisen ajan ja toimi itse sen mukaan.

Jos koira on stressaantunut, palkitse sitä kynsien leikkaamisen välissä nameilla ja kehuilla ja pyydä sitä tekemään jotain helppoja asioita, mitä koira varmasti osaa. Voit esimerkiksi pyytää koiraa istumaan tai menemään makuulle ja palkata koiraa ensin niistä. Näin koira saa mahdollisuuden rentoutua välillä ja se jaksaa taas paremmin keskittyä seuraavien kynsien leikkaamiseen. Jos sinun koirallesi on liikaa leikata monta kynttä samalla kerralla, ei niitä kaikkia tarvitse leikata yhdellä kertaa. Tänään voi leikata 2 kynttä, huomenna seuraavat 2 jne.

Sen sijaan, että ajattelet koiran kynsien leikkaamisen olevan yksi ”pakko hoitaa pois tämä pois alta”, näe tilanne mahdollisuutena olla vuorovaikutuksessa koirasi kanssa rauhassa hetki kahdestaan, mahdollisuutena päästä kehumaan paljon karvakuonoasi ja mahdollisuutena onnistua yhdessä koirasi kanssa! Karvakaverin tassut ja liikuntakyky pysyvät samalla kunnossa!

Iloisia ja rentoja hetki kynsien leikkaamiseen karvakavereiden kanssa!