Koiranpennun kotiutuminen – Kouluttaja vastaa omistajien kysymyksiin
Koiranpennun saapuminen uuteen kotiin on jännittävä tilanne sekä omistajille että koiranpennulle. Miten koiranpennun saapumiseen olisi hyvä varautua, että koiranpennun kotiutuminen sujuisi mahdollisimman hyvin? Entäpä mitä asioita pennulle olisi vähintään opetettava? Näihin ja moniin muihin yleisimpiin koiranpennun omistajia askarruttaviin kysymyksiin vastaa koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio, Dogiolta.
Kun koiranpentu tulee laumaan – Miten pentu muuttaa omistajan elämää?
Koiranpentu muuttaa omistajan elämää merkittävästi. Moni ei ehkä osaa kuvitellakaan kuinka paljon. Pentu vaatii omistajalta huomiota, aikaa, vaivaa ja rahaakin. Vaikka pennun omistaminen on ihanaa, voi pentuarki välillä tuntua haastavaltakin naskalihampaisen pennun terrorisoidessa omistajansa käsiä, housunlahkeita, huonekaluja sekä hermoja.
Pentua ei voi jättää useiksi tunneiksi yksin, 8h työpäivätkin ovat alkuun liian pitkä aika pennulle olla yksin ennen yksinolon harjoittelun aloittamista. Pennun kanssa käydään ulkona 10-20 kertaa päivän aikana, jotta koira oppii sisäsiistiksi. Alkuun myös öisin. Eli yöheräily kuuluu usean pennun omistajan arkeen ensimmäisten viikkojen ajan.
Koiranpennun koulutus on päivittäistä työtä. Paljon toistoja, pieniä harjoitteluhetkiä, koiran sosiaalistamista erilaisiin ympäristöihin ja asioihin, joka vaatii viitseliäisyyttä. Koiran kanssa vietetään siis paljon aikaa, joten tärkeää on huomioida, että omat menot ja harrastukset voivat jäädä tänä aikana vähille, koska aika menee pennun kanssa touhuamiseen. Pieni pentu nukkuu toki paljon, noin 20h /pvä, mutta hereillä oloaika on pitkälti koiran kanssa touhuamista tai sallitun tekemisen järjestämistä. Koiraa ei voi ottaa kaikkialle mukaan, joten viikonloppu riennot, ulkomaan matkat, lomareissut on mietittävä uudelleen.
Useat koirarodut soveltuvat lapsiperheisiin hyvin ja koiran omistaminen on lapsillekin opettavaista. Tärkeää on miettiä, riittääkö aika kaikkeen: lasten päivittäisten touhujen, harrastusten tai arjen askareiden hoitamisen ohessa myös koiran kanssa touhuamiseen? Koiralle ei riitä lenkiksi kävely leikkipuistoon, puiston portilla odottelu ja kotiin käveleminen. Koira tarvitsee myös omaa laatuaikaa.
Tärkeää on myös, että lapset ja aikuiset noudattavat koiraperheen sääntöjä, jotta yhteiselo toimii mutkitta. Koira on myös perheenjäsen, jota tulee kunnioittaa ja koiran tarpeet tulee huomioida.
Miten perheen toiset koirat tulisi ottaa huomioon pennun saapuessa tai jo mahdollisesti ennen tätä?
Perheen aiemmat koirat eivät välttämättä tulokasta pureksimatta niele. Kun perheen aiempi koira tai koirat joutuvat jakamaan tarjolla olevia resursseja uuden tulokkaan kanssa, voi se olla vanhemmille koirille haastavaa. Kinaa saattaa syntyä leluista, herkuista, puruluista, ruuasta, makuupaikoista tai ihan siitä, että koira saa olla rauhassa pennun leikkiin kutsu yrityksiltä. Tärkeää on huolehtia myös siitä, että kaikki koiraperheen jäsenet saavat yksilöllistä huomiointia, vaikka muodostavatkin nopeasti lauman. Toiset koirat sopeutuvat muutokseen nopeammin toiset hitaammin. On tärkeää, että yhteiselon sujumista osataan tukea ensimmäisistä hetkistä alkaen ja tutustuttaa koirat toisiinsa kodin ulkopuolella turvallisessa ympäristössä. Pennun tuoksuisia pyyhkeitä voi tuoda vanhemmille koirille haisteltavaksi ennen pennun saapumista ja miettiä valmiiksi ratkaisuja, jos koirien tilaa tarvitsee rajata esim. riittävän levon takaamiseksi.
Kuinka totuttaa koiranpentu lapsiin ja toisinpäin?
Tutustuminen on hyvä tehdä koirantahtisesti. Lapsen on hyvä istuutua lattialle aikuisen kanssa. Pennun tutustuessa uuteen perheenjäseneen rauhallisesti, voidaan pentua kehua ja silitellä. Lasten ei ole hyvä nostella pentua, jotta nostamisesta ei muodostu pennulle epämiellyttävää asiaa ja myös turvallisuus on huomioitava. Aikuisen on tärkeää valvoa lasten ja pennun touhuja molempien turvallisuus huomioiden.
Miten tutustuttaa tai totuttaa koiranpentu vieraisiin koiriin?
Pennun on tärkeää tavata muita koiria, jotta pentu oppii sosiaalisia taitoja ja koirien kieltä. Pennun kanssa ei tarvitse tervehtiä jokaista vastaantulijaa, koska näin ei aikuisiälläkään tehdä. Tärkeää on, että tutustuminen vieraisiin koiriin on pennulle turvallista, niin käyttäytymisen kuin terveydenkin vuoksi. Ennalta sovitut tapaamiset tuttujen koirien kanssa on paras lähtökohta ja pennun on hyvä saada leikkiä vapaana, jotta se voi harjoitella helposti elekieltä ja liikkua esteettä. Lenkeillä voi tervehtiä vastaantulijoita kysymällä ensin hieman toisen koiran tavasta suhtautua muihin koiriin. Toisia koiria voi myös vain katsella kauempaa ja mikäli koiraa jännittää, tämä onkin hyvä tapa aloittaa toisiin tutustuminen. Jos koiraa jännittää, ei sitä tule väkisin viedä toisten koirien luo. Hyvä on tavata toisia pentuja esim. pentutreffeillä, mutta myös aikuisten hyvin käyttäytyvien koirien tapaaminen on pennulle opettavaista.
Katso video: Miten tervehtiä koiraa oikeaoppisesti?
Yleiset pelisäännöt pennun kanssa – Mitä kaikkea hyvä ehkä miettiä etukäteen?
Olisi hyvä miettiä etukäteen, että mitä koiralta halutaan? Mieti seuraavia asioita:
Millaisia taitoja pentu tarvitsee ja minkälaisessa ympäristössä se elää? Tärkeimpänä se, että miten halutaan, että pentu suhtautuu ympäristöön?
Minkälaiset asiat ovat niitä, mihin pentu arjessaan törmää ja miten haluat pennun toimivan näissä tilanteissa?
Miten koiran halutaan suhtautuvan kotiin tuleviin vieraisiin?
Miten sen tulisi suhtautua ympäristöstä kuuluviin ääniin?
Kulkeeko pentu mukana eri paikoissa? Miten haluat sen suhtautuvan erilaisissa ympäristöissä?
Toissijaisia seikkoja sen sijaan ovat mm. saako pentu tulla sänkyyn, saako se kerjätä pöydän vieressä jne. Se on jokaisen oma valinta, että mitä sallii ja mitä ei.
Lue myös: Kuinka opettaa koira sisäsiistiksi?
Hihnassa kävely – Miksi on niin tärkeää, että pentu osaa kävellä hihnassa sujuvasti?
Suurin osa koiran kanssa vietetystä yhteisajasta kuluu usein ulkoiluun, joten tähän kannattaa panostaa. Hihnassa käveleminen ja toisten koirien ohittaminen ei oikeastaan eroa millään tavalla, koska ohittaminen on hienosti hihnassa kävelemistä häiriön alla. Remmikäytösongelmat (remmirähinä) on tyypillisin koiranomistajien kokema käyttäytymisongelma ja kun hihnassa kulkemisen taitoa harjoitellaan jo pienestä pitäen, sujuu se aikuisenakin.
Pennun kanssa aloitetaan helpoista harjoituksista ja silloin kun pentu on pieni, vahvistetaan lähellä pysymisen taitoa. Lähellä pysymistä harvoin vahvistetaan silloin kun pentu on pieni ja haluaa pysyä itse lähellä, koska ihmisen lähellä on turvallista. Kun pentu kasvaa ja sen kiinnostus ympäristöään kohtaan kasvaa, se lähteekin omille teilleen ja usein vasta tässä vaiheessa havahdutaan tämän asian kouluttamiseen.
Kun koira on kiinnostunut enemmän sen mukana kulkevasta ihmisestä kuin ympäristöstä, homma sujuu. Ulkona lenkkeillään yhdessä, joka on hyvä muistaa ja opettaa pennullekin.
Tarpeelliset käskyt – Mitä on hyvä osata ja miten opetus aloitetaan?
Koiran tärkeimmät perustaidot ovat: Lähellä pysyminen, luopuminen, luoksetulo ja rauhoittuminen. Näillä neljällä taidolla pääsee jo pitkälle. Taitoja tulee harjoitella jo pienestä pitäen lyhyitä hetkiä ja lähinnä leikin varjolla koiraa oikeasta ja halutusta käyttäytymisestä palkiten. Moni vielä nykypäivänäkin mieltää, että koiran kouluttaminen on rajojen asettamista ja väärästä toiminnasta kieltämistä. Valitettavasti koira ei erota oikeaa ja väärää, eikä ymmärrä mitä sen kieltämisen sijasta tulisi tehdä. Kouluttaminen on haluttujen tapojen vahvistamista, ei väärästä kieltämistä. Halutun käyttäytymisen vahvistaminen saa aikaan koirassa halun toistaa meidän ihmisen toivomia asioita, jotka toistojen myötä muodostuvat koiralle rutiiniksi ja tavaksi toimia eteen tulevissa tilanteissa.
Miten vahvistaa koiranpennun haluttua käytöstä?
Kun eläimen käyttäytymistä halutaan vahvistaa tarvitaan siihen vahvisteita. Meillä pitää olla siis jotain, mitä koira tavoittelee ja haluaa, jotta haluttua koiraa voidaan palkita oikeasta käyttäytymisestä. Usein koulutuksessa käytetään makupalapalkkioita, koska ne ovat helppo käyttää ja syöminen on koiran perustarve. Myös leluja tai muita koiran mielekkäänä pitämiä asioita voidaan käyttää palkkioina, mutta usein helpointa on käyttää syötäviä palkkioita, jotta voidaan tehdä useita toistoja peräkkäin. Makupalat tulee olla pehmeitä ja helposti syötäviä. Maistuviakin tottakai. Palkkioita menee paljon, joten käytä pieniä helposti syötäviä makupaloja. Esimerkiksi NousNousin lihakuutiot ovat todella näppärän kokoisia pennulle, koska ne ovat pieniä ja helposti syötäviä.
Voiko pentua oppia lukemaan?
Voi ja on tärkeääkin oppia lukemaan pentua. Ja mitä tällä tarkoitetaan, on tärkeää oppia lukemaan pennun elekieltä. Koirat kommunikoi meidän ihmisten kanssa erilaisten äännähdysten ja elekielen avulla. Kun oppii lukemaan pennun elekieltä, milloin pentu on iloinen, milloin sitä jännittää, mitkä asiat ovat sen mielestä epämiellyttäviä, jotta näitä osataan välttää. Milloin pentu on väsynyt tai turhautunut. Pennun tarkkaileminen ja sen käyttäytymisen seuraaminen auttaa sinua oppimaan ymmärtämään pennun käyttäytymistä paremmin. Monista pentuoppaista opit koiran elekielen merkityksestä ja miten koirat kommunikoivat. Kun pääsee sisälle koiran elekieleen, se on yllättävän mielenkiintoista ja monimuotoista, kun sitä oppii seuraamaan.
Onko koirilla tunteita ja osoittavatko ne oikeasti esimerkiksi syyllisyyttä tai häpeää?
Tärkeää on myös tietää koiran ajattelukyvyn rajat. esim. nykytietämyksen mukaan koira tuntee samoja perustunteita kuin me ihmisetkin: Iloa, surua, vihaa eli aggressiota, pelkoa, huolta, hoivan ja seksuaalisuuden tunteita. Mutta nykytiedon mukaan koira ei kuitenkaan kykene osoittamaan kostonhalua, mustasukkaisuutta, syyllisyyttä tai häpeää. Koiran aivot eivät ole niin kehittyneet rakenteeltaan, jotta rationaalinen ajattelu, jossa asetutaan toisen osapuolen asemaan, olisi mahdollista. Koirien käyttäytymistä on tutkittu viime vuosikymmenen ajan paljon ja koirista tiedetään yhä enemmän. Koirat eivät ole tyhmiä, mutta tärkeää on muistaa, että koira on eläin eikä nykytiedon mukaan kykene samanlaisiin asioihin tunne tasolla kuin me ihmiset.
Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?
Pennut tutustuu maailmaan suun avulla. Ne maistelee, kokeilee ja tutkii erilaisia asioita. Ne ottavat hampailla kiinni toista saadakseen tässä aikaiseksi reaktioita. Ja niinhän usein käy ihmisessäkin, kun pentu nappaa naskaleillaan kiinni. Saa aikaiseksi ihmisessä toimintaa. Ei välttämättä aina sitä mieleistä, mutta toimintaa silti, joka on usein pennun mielestä kannattavaa. Tärkeää on opettaa pennulle, että pureminen ei ole suotavaa keskeyttämällä käyttäytyminen esim. äännähtämällä tai sanomalla napakasti ”Ai!” kun pentu irrottaa hampaansa, pentua on hyvä kehua ja ohjata pentua tämän jälkeen sallitun puremisen pariin. Pennulle on tärkeää ensisijaisesti tarjota sallittua purtavaa. Pennulla on suuri pureskelun tarve, joka tulee saada tyydytettyä. Myös toiminnan tarve on tyydytettävä riittävään liikuntaan, aktiviteettiin ja virikkeisiin. Rauhatonta pentua on myös hyvä opettaa rauhoittumaan esim. opettamalla rauhoittumista syliin. Pentuvilleistä tai -hepuleista riehuva pentu kuitenkin kannattaa laittaa pentuaitaukseen tai koiraportin taakse ja antaa purkaa pölövirta johonkin sallittuun asiaan, kuten leluihin. Tällöin pennun vastaanottokyky koulutukselle on heikko, jolloin on hyvä vain estää väärä käytös ja vahingot.
Mitä tehdä, jos koiranpentu tuhoaa kotia, huonekaluja, kenkiä tai seiniä?
Tämä kertoo usein toiminnan puutteesta. Tarjoamalla pennulle riittävästi sallittua purtavaa, oppimiskokemuksia, virikkeitä ja liikuntaa, ei pennulla ole virtaa keksiä omatoimista viihdykettä itselleen. Pentu voi toki oppia myös nopeasti, että se saa omistajalta huomiota nakertelemalla näitä asioita, jolloin se on pennusta kannattavaa. Vaihda tällöin kohde johonkin sallittuun ja palkitse koiraa huomiolla leikkimällä koiran kanssa tämän asian parissa. Sillä koira saa kaipaamaansa huomiota ja kohdekin on sallittu asia, jonka koira myöhemmin oppii tuomaan sinulle saadakseen huomiotasi. Kerää siis pois kaikki arvokas ja suojaa koti pentuturvalliseksi.
Lue myös: Koira pureskelee kenkiä – kyseessä lajityypille käytös, mutta mikä avuksi?
Kuinka tukea arkaa pentua?
Aran pennun kanssa tulee tutustua maailmaan rauhallisesti ja pennuntahtisesti tarkkailemalla asioita riittävältä etäisyydeltä. Kun pentu itse rohkaistuu menemään kohti sitä jännittävää asiaa, kehu ja rohkaise pentua. Voit myös kehua ja kannustaa tulemaan yhdessä kanssasi näyttämällä pennulle esimerkkiä. Älä kuitenkaan pakota tai houkuttele pentua väkisin, koska ne voivat lisätä pennun jännitystä asiaa kohtaan. Esim. vieraan tarjoamat makupalat voivat olla asia mitä koira haluaa, mutta koira voi jännittyä entisestään, kun joutuu hakemaan ne ihmiseltä, joka sitä jännittää.
Mitä tehdä, kun pentu haukkuu (liikaa?)
Haukkuminen on koiran kieltä ja koira pyrkii saamaan sillä muutosta ympäristöönsä. Joko jotain kauemmas tai lähemmäs. Mikäli koiran käyttäytyminen on häiritsevää, ohjaa ja opasta koiraa miten tilanteessa tulisi toimia. Pelkkä kieltäminen ei opeta mitään, mutta anna koiralle vihje esim. istumiseen, luoksetuloon, tms. helppo tehtävä, josta voit palkita koiraa kun se käyttäytyy halutulla tavalla ja harjoitella riittävältä etäisyydeltä alkuun haluttua toimintatapaa tilanteessa, jossa koira yleensä reagoi haukkumalla. Opeta siis miten haluat koiran toimivan. Älä kerro pelkästään mitä et halua, koska ei koira osaa arvata.
Emmi Hakio toimii koirien käyttäytymisen asiantuntijana ja on jo yli kymmenen vuoden ajan auttanut koiran omistajia erilaisissa koirien käyttäytymishaasteissa. Ota rohkeasti yhteys Emmiin, mikäli jokin asia askarruttaa mieltäsi koiran omistajana.