koiranpennun valinta
2. helmikuuta 2021

Koiranpennun valinta

TEKSTI Nina Menna, eläinlääkäri ja koiran kasvattaja

Koira on kaveri, johon on helppo kiintyä. Kun hankit koiran, saat ystävän ja perheenjäsenen. Pidä siitä hyvää huolta, niin sekin pitää sinusta kaikkina elämänne yhteisinä päivinä. Rodun valinta kannattaa tehdä huolellisesti. Yksilöiden välillä on eroja myös saman rodun sisällä, joten koiranpennun valinta kannattaa tehdä harkiten sittenkin, kun rotu on jo päätetty.

Millaisen koiranpennun valitsen?

Ulkonäkö ei saa olla ainoa peruste rodun tai koiranpennun valinnalle. Perehdy aina huolellisesti harkitsemasi rodun tai roturisteytyksen asettamiin vaatimuksiin, äläkä tee hankintaa hetken mielijohteesta, tai koiran ulkonäön taikka turkin värin perusteella. Kaikkein tärkeintä on, sopiiko esimerkiksi vilkas metsästys– tai palveluskoiranpentu perheesi elämänrytmiin – onko sinulla riittävästi aikaa viettää ja puuhata koirasi kanssa? Seurakoirarodun edustajasta saa usein helpoimman ensimmäisen koiran. Oman kokemuksesi kasvaessa voit siirtyä vaativampiin rotuihin. Tietoa eri roduista ja niiden ominaisuuksista saa esimerkiksi Kennelliitolta.

Koiranpennun rodun valintaa ei tule tehdä pelkästään pennun ulkonäön tai turkin värin perusteella.
Koiranpennun rodun valintaa ei tule tehdä pelkästään pennun ulkonäön tai turkin värin perusteella.

Vastuullinen kasvattaja tukee sinua oikean koiranpennun valinnassa

Koiranpennut ovat riemastuttavia, mutta vaativia kasvatettavia. Kasvattajan vaikeana velvollisuutena on löytää syntyneille uusille hännänheiluttajille omat perheet, joissa niistä huolehditaan hyvin. Koiran on oltava perheellensä sopiva, joten varaudu siihen, että kasvattaja kysyy sinulta hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä. Vaikka rotu tai roturisteytys olisikin teille sopiva, on myös yksilön sovittava teille. Kasvattaja tuntee koiransa ja pentunsa, ja kasvattajan asiantuntemukseen ja mielipiteeseen kannattaa tukeutua koiranpentua valitessa. Jos menet katsomaan pentua ajatuksella että ”rakastuin kuvaan, haluan tuon” ei lopputulos välttämättä tyydytä ketään. Mene katsomaan pentuja aina avoimin mielin ja valitse koiranpentusi vasta kun olet nähnyt ja touhunnut kaikkien pentujen kanssa. Älä osta pentua väkisin, jos pentueesta ei löydy juuri sinulle sopivaa uutta perheenjäsentä. Ei se, että olet tullut katsomaan pentuja, velvoita sinua valitsemaan koiranpentua juuri siitä pentueesta.

Valitse koiranpennun kasvattaja tarkoin

Osta koiranpentu aina vastuuntuntoiselta kasvattajalta, jossa sitä on hoidettu hyvin ja rakastettu. Älä osta koiraa säälistä olosuhteista, joissa omastakin mielestäsi olisi toivomisen varaa. Se, että pennusta pyydetään korkeahkoa hintaa, on usein laadun tae. Varmistu myös, että pentujen vanhemmille on tehty kaikki tarvittavat rotukohtaiset terveystutkimukset, PEVISA-ohjelma*, ja että ne ovat muutoinkin terveitä ja hyvinvoivia.

Tutustu myös rodulle tyypillisiin sairauksiin vaikkapa rodun omasta jalostuksen tavoiteohjelmasta, joka löytyy rotukerhon nettisivuilta tai Suomen Kennelliiton Koiranet-tietokantaan linkitettynä. Koiranet-tietokannasta löydät myös rotukohtaisten terveystutkimusten tulokset ja rodun tyypilliset kuolinsyyt sekä eliniän.

Hyvä kasvattaja on totuttanut pennut erilaisiin olosuhteisiin, säästä riippuen myös ulkoiluun.
Hyvä kasvattaja on totuttanut pennut erilaisiin olosuhteisiin, säästä riippuen myös ulkoiluun.

Hyvä kasvattaja on luovutusikään mennessä totuttanut koiranpennut kodin erilaisiin ääniin, autoiluun ja erilaisiin hoitotoimenpiteisiin kuten kynsienleikkuuseen. Jos sää on ollut suotuisa, pennut ovat myös saaneet telmiä pihalla ja tutkia mitä kaikkea ulkona voikaan tulla vastaan.

Terveen koiranpennun valinta

Kun menet ensimmäistä kertaa kasvattajan luokse katsomaan koiranpentuja, tarkkaile ympäristöä ja siellä olevia koiria avoimin silmin. Pyydä aina nähtäväksesi pennun emo ja pentuesisarukset, jos ne ovat vielä kasvattajalla. Myös pentueen isästä on hyvä kysellä ja jos isää ei ole mahdollisuutta tavata, niin ainakin videokuvaa isästä olisi hyvä päästä näkemään.

Hyvä emo on tärkeää pennun valinnassa. Se esittelee jälkikikasvuaan ylpeydellä.
Hyvä emo on tärkeää pennun valinnassa. Se esittelee jälkikikasvuaan ylpeydellä.

Hyvä emo on tärkeää pennun valinnassa. Se esittelee jälkikikasvuaan ylpeydellä.
Seuraa miten emo suhtautuu vieraisiin ihmisiin. Hyvä emo on luottavainen, ystävällinen ja esittelee jälkikasvunsa suurella rakkaudella ja ylpeydellä eikä murise taikka välttele vieraitakaan ihmisiä. Terve ja ihmiseen totutettu koiranpentu on vilkas, rohkea, seurallinen ja leikkisä, sen turkki kiiltää eikä ole hilseinen. Silmät ja kuono ovat rähmättömät, ruokahalu hyvä ja uloste kiinteää. Olisi suotavaa, että pennut olisivat jo tässä iässä oppineet, että on olemassa erilaisia koiria ja ihmisiä – lapsia, aikuisia ja vanhuksia, suuria ja pieniä koiria jne. Tällaisesta lähtötilanteesta on uuden omistajan hyvä jatkaa.

Koira harrastuksena

Koiriin liittyvä harrastustoiminta on laajaa. Maamme suurimmat koiranäyttelyt keräävät yli 8000 koiraa saman katon alle. Kilpailutoiminta ei rajoitu näyttelyihin, vaan harrastajat treenaavat koiriaan mitä moninaisimpiin suorituksiin, joista palveluskoira-, agility– ja tottelevaisuuskokeet lienevät suosituimmat. Myös sekarotuisen koiran kanssa voi harrastaa monenlaista, vaikka arvokisoihin asti sekarotuisia ei useimmissa lajeissa otetakaan.

Jokaisella käyttökoirarodulla on omat koe- ja kilpailumuotonsa ja moni koira on isännän tai emännän uskollinen metsästyskaveri. Harrastustoiminta tuo uusia, usein elinikäisiä ystäviä, joiden kanssa jaetaan pienet ja suuret surut – muutkin, kuin koiriin liittyvät. Koira huolehtii, että omistaja lähtee ulos säännöllisesti joka ikinen päivä satoi tai paistoi. Liity Suomen Kennelliittoon sekä valitsemasi rodun rotujärjestöön tai -kerhoon saadaksesi lisää tietoa rodusta ja siitä, mitä voit koirasi kanssa tehdä.

Koiranpentua tulee ulkoiluttaa päivittäin.
Koiranpennun kanssa ulkoillaan päivittäin, satoi tai paistoi.
*PEVISA tarkoittaa rotukohtaista Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaa. Se sisältää pentujen rekisteröintiin vaikuttavia ehtoja esimerkiksi terveystutkimuksista. Rodun PEVISA hyväksytään aina Kennelliitossa rotujärjestön aloitteesta. Lainattu: Kennelliitto