Koiranpennun sosiaalistaminen
28. toukokuuta 2021

Koiranpennun sosiaalistamiskausi on mukavaa touhua täynnä

Hei kaikille pentukavereille! Japaninpystykorva Runo täällä täytti juuri 10 viikkoa ja on ehtinyt ihmetellä maailmaa uudessa kodissa nyt reilun parin viikon ajan. Kun koiranpentu on saapunut kotiin, jatkuu sen elämässä jo pentulaatikossa alkanut, tärkeä elämänvaihe eli koiranpennun sosiaalistamiskausi. Koiranpentu oppii ja omaksuu uusia asioita erityisen tehokkaasti elämänsä ensimmäisten kolmen kuukauden aikana ja tähän aikaan kannattaakin pennun kanssa panostaa kunnolla. Käytännössä koiranpennun sosiaalistamiskauden aikana olisi hyvä esitellä pennulle mahdollisimman monipuolisesti asioita ja tilanteita, joita se elämässään todennäköisesti tulee kohtaamaan.

Koiranpennun sosiaalistumiskausi alkaa jo pentulaatikossa, kun pennut muutaman viikon ikäisenä alkavat hiljalleen tutkia maailmaa. Kullanarvoinen onkin hyvä kasvattaja, joka tarjoaa pennuille turvallisia ja monipuolisia elämyksiä jo ennen pennun luovutusikää. Runo sisaruksineen sai jo kasvattajan luona positiivisia kokemuksia muun muassa eri ikäisistä ihmisistä, kasvattajan erilaisista koirista, autossa matkustamisesta sekä ulkoilusta. Näillä eväin on ollut mukava ja helppo jatkaa pennun sosiaalistamista ja koulutusta täällä kotona.

Lue myös: Koiranpennun koulutus ja sosiaalistaminen

Koiranpennun sosiaalistamiskausi on positiivisten kokemusten keräämistä

Koiranpennun herkin sosiaalistamiskausi on lopulta melko lyhyt, sen loppuessa noin 12 viikon iässä. Oppiminen kuitenkin jatkuu tämänkin jälkeen ja liiallinen kiirehteminen ja kokemusten laadun korvaaminen määrällä ei ole siksi kannattavaa vaan sosiaalistamisessa on hyvä edetä pennun tahtiin. Ujomman pennun kanssa on tärkeää tutustua uusiin asioihin rauhallisesti ja lempeästi kannustaen, sillä sosiaalistumiskaudella koiranpennulle kehittyy toisaalta herkästi myös pelkoja, mikäli pentu pelästyy liiaksi eikä saa tarvitsemaansa tukea jännittävissä tilanteissa. Koiranpennun sosiaalistamiskaudella on siis tärkeää myös suojella pentua turhilta negatiivisilta kokemuksilta.

Runo on osoittautunut melko rohkeaksi pennuksi, jota toisinaan täytyy enemmin hieman jarrutella uusien asioiden äärellä. Kävimme juuri veneilemässä ystäväni veneellä ja Runo suhtautui touhuun erittäin rennosti – veneen nostama aallokko oli suorastaan niin kiehtova, että pentu meinasi loikata yli laidan katsomaan moisia liplatuksia. Nopeat refleksi ovat tarpeen tämän vauhtiveikon kanssa! Ulospäinsuuntautuneen, reippaan pennun kanssa on toisaalta helppo mennä uusiin paikkoihin ja olen iloinen, että uudet ihmiset tervehditään häntä vipattaen ja muihin koiriin Runo suhtautuu uteliaasti, mutta on selvästi myös jo nyt taitava lukemaan muiden koirien eleitä. Meillä toki pentu asuukin kahden aikuisen koiran kanssa ja saa opetella koiran kieltä ja kanssakäymistä näin päivittäin. Runo on päässyt myös kaksille pentutreffeille leikkimään oman ikäisten pentujen kanssa ja niissä meno on ollut vauhdikasta. Toisten koirien tapaaminen, niin aikuisten kuin pentujenkin, on tärkeää pennun sosiaalisten taitojen kehittymisen kannalta.

Autossa matkustamista on hyvä harjoitella.
Autossa matkustamista on hyvä harjoitella.

Vaikka Runo on melko reipas ja rohkea, olen silti pyrkinyt tarjoamaan pennulle  aina turvaa ja tukea, jos se on jotakin tilannetta hieman säikähtänyt, jotta pentu oppisi turvautumaan minuun vaikeissa tilanteissa myös jatkossa. Jännittävissä tilanteissa pyrin itse olemaan rauhallinen ja menen usein kyykkyyn ja kutsun pentua rauhallisesti nimeltä. Runo onkin alkanut nyt hakeutua hienosti luokseni, jos ympäristössä tapahtuu jotain yllättävää. Uteliaisuus yleensä voittaa pienen hämmennyksen jälkeen ja Runo menee nopeasti katsomaan mistä esimerkiksi outo ääni aiheutui.

Mitä kaikkea haluan koiranpennun kokevan sosiaalistumiskauden aikana?

Pennun tullessa taloon opetettavaa tuntuu olevan loputtomasti ja pentu nukkuukin vielä paljon. Missä ihmeen välissä kaiken oikein ehtii esitellä pennulle? Koko maailma ei tietenkään millään ehdi tulla pennulle tutuksi muutamassa viikossa eikä onneksi tarvitsekaan tulla. Uusien asioiden opettelu ja totuttelu jatkuu läpi pennun eri kehityskausien, vaikka herkin sosiaalistumiskausi onkin aivan alussa. Itse olen tehnyt listan, millaisia asioita meidän elämäämme ja arkeemme yleisesti ottaen sisältyy koiran näkökulmasta ja sen pohjalta miettinyt, mihin asioihin juuri minun koirieni on hyvä tutustua. Tällainen lista voi auttaa pennun sosiaalistamisen ja koulutuksen suunnittelussa. Ajankäytöllisesti tuskin ehdimme esimerkiksi ensimmäisen kuukauden aikana kaikilla mahdollisilla liikennevälineillä kulkemaan, mutta valitsin listalle bussin ja metron, koska ne ovat helposti saavutettavissa ja niihin tutustumalla ja tottumalla pentu todennäköisesti tulee myöhemmin tottumaan melko helposti myös junassa ja ratikassa matkustamiseen. Voi siis hyvin miettiä millaisiin paikkoihin tutustumalla pentu todennäköisesti hyväksyy myöhemmin myös vastaavanlaiset paikat ja asiat.

Koiranpennun sosiaalistumiskautta voi hyödyntää tietenkin myös kotioloissa. Olemme Runon kanssa esimerkiksi tutustuneet kotona leikin ja herkkujen etsinnän varjolla erilaisiin alustoihin ja katselleet rauhassa oman pihan ohi kulkevia ihmisiä, erilaisia liikennevälineitä ja ratsastajan hevosineenkin näimme eräänä päivänä. Kauniit kesäviikonloput ovat myös pihatöiden muodossa tarjonneet elämyksiä pennulle ihan kotipihassa, kun tutuksi ovat tulleet niin moottorisahan ja oksahakettimen pärinä kuin haravointi ja halonhakkuukin.

Runo pentukoulussa
Runo pentukoulussa

Lepo ja rauhoittuminen ovat myös tärkeitä

Pennun sosiaalistamisaika on varsin intensiivinen jakso pienen pennun elämässä ja oppia tulee aivan valtavasti joka päivä. On tärkeää huolehtia myös pennun riittävästä levosta. Koiranpentu nukkuu vielä suuren osan päivästään ja unen aikana aivoissa tapahtuu uusien asioiden jäsentelyä ja kokemusten käsittelyä kuten ihmisilläkin.

Runon kanssa teimme ensimmäisen kotiutumisviikon aikana melko lyhyitä visiittejä uusiin paikkoihin: piipahdimme lähieläinkaupassa ostamassa valjaat, kävimme tutustumassa vanhempieni kotiin, sillä koirat ovat siellä usein hoidossa ja kävimme treenihallia ihmettelemässä ohimennen. Muuten ihmettelimme maailmaa omalta pihalta käsin ja kävimme lähimetsässä ja rannalla. Viimeisen viikon aikana olemme nyt tehneet myös pari pidempää tutkimusmatkaa, kuten Runon pentukurssin aloitus uudessa hallissa, veneretki ystävän kesäpaikkaan ja Runo on ollut muutaman tunnin hoidossa vanhemmillani. Tällaisten pidempien ja jännittävämpien elämysten jälkeen loppupäivän olemme viettäneet kotona, jotta pennulla on mahdollisuus palautua riittävästi – ja uni on yleensä maittanutkin oikein hyvin.

Maailma on pennulle kovin ihmeellinen ja seikkailuja täynnä! Runon tutkimusmatkoja voit seurata myös Vetcaren Instagram-tilillä blogikuulumisten välillä, nähdään siellä!

Runo ja Krista