Vehreä ja vihreä laidunkesä on hevosen parasta aikaa – kunhan totutat hevosesi nuoreen vihreään nurmeen varovaisesti, sillä ruokinnan muutos ja alkukesän rehevä kasvillisuus saattavat aiheuttaa terveysongelmia etenkin riskiryhmiin kuuluville hevosille.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaviokuumeen yleinen laukaiseva tekijä on runsas laidunruokinta, jossa hevonen saa liian nopeasti liian paljon sulavia sokereita, tärkkelystä ja fruktaaneja. Näillä vinkeillä totutat hevosesi tuoreeseen turvallisesti ja nautitte laitumesta läpi kesän.
1. Maltti on valttia heinähommissa
Kaikki hevoset on totutettava nuoreen nurmeen varovaisesti ensimmäisten viikkojen aikana. Erityistä huomiota totutteluun kannattaa kuitenkin kiinnittää riskiryhmään kuuluvien, hiilihydraattiherkkien hevosten kanssa.
On tutkittu, että ponit pystyvät syömään jo kolmessa tunnissa 40 prosenttia koko vuorokauden rehun tarpeestaan. Näin ollen nelijalkaiset ystävämme voivat syödä jo muutamassa tunnissa tuoretta huomattavan suuria määriä.
Älä siis anna ahmattisi yllättää, vaan totuta hevosesi tuoreeseen varovaisesti ja rajoita ruohon syöntiä etenkin laidunkauden alussa, sillä alkukesän nuoressa nurmessa helppoliukoisten hiilihydraattien pitoisuus on korkeimmillaan.
Voit totuttaa hevosesi laidunruokintaan vähitellen syöttämällä sille talliin tai tarhaan niittoruohoa tai pitämällä hevosta ensin laitumella lyhyitä aikoja ja pidentämällä laidunaikaa pikkuhiljaa.
2. Tähkävaihe on turvallisin
Laidunruohon sokerien määrään vaikuttavat monet tekijät, kuten käytetyt kasvilajit, nurmen kasvuaste, säätila ja jopa vuorokauden aika – joten maltti on valttia heinähommissa läpi kesän etenkin riskiryhmään kuuluvien hevosten kanssa.
Yleensä helppoliukoisten hiilihydraattien määrä alenee, kun kasvit lähestyvät tähkävaihetta ja kasvin kortisuus eli kuitupitoisuus lisääntyy. Tässä sydänkesän vaiheessa laidunnurmi on hevosille turvallisempaa kuin kevään nuori, lehtevä nurmi.
3. Kun heinäkello kilahtaa
Laidunruohon sokeripitoisuus vaihtelee vuorokauden aikana niin, että yleensä se on aamulla lämpimän yön jälkeen alhaisin ja kohoaa korkeimmilleen aurinkoisena iltapäivänä, jolloin kasvit yhteyttävät vilkkaasti. Tästä syystä riskiryhmiin kuuluvat hevoset kannattaisi viedä laitumelle varhain aamulla ja hakea pois puolen päivän aikaan – myös kesäyö on turvallista laidunaikaa. Syksyllä kylmien öiden jälkeen tilanne voi olla toisinpäin eli nurmen sokeripitoisuus onkin korkein aamulla.
Yksi nyrkkisääntö heinähommissa on, että turvallisinta laidunaikaa on aikainen aamu sellaisen yön jälkeen, jolloin yön alhaisin lämpötila on ollut yli 5 °C. Vaarallisin aika laiduntaa on myöhään iltapäivällä tai aikaisin illalla aurinkoisena päivänä tai mihin aikaan päivästä tahansa silloin, kun lämpötila on laskenut edellisenä yönä alle 5 °C:een.
4. Lehtevä vihreä nurmi on paras nurmi
Voit seurata ja arvioida laitumen riittävyyttä ja sopivuutta hevosellesi seuraamalla kasvuston korkeutta sekä paljaiden paikkojen ja hylkylaikkujen määrää.
Laidunruohon koostumus ja siitä riippuvat rehuarvot vaihtelevat mm. kasvukauden ajankohdan, kasvilajikoostumuksen, kasvien kehitysasteen, maaperän ja lannoituksen mukaan.
Laidunlohkon korsiintuneet kohdat kannattaa niittää, sillä ylikasvanut heinä ei ole ihanteellista ravintoa hevoselle. Parasta hevoselle on 15-25 senttinen, lehtevä nurmi. Poneille, lihavahkoille ja hiilihydraattiherkille hevosille ei sovi kortinen nurmi, sillä kortinen kasvusto sisältää enemmän haitallisia sokereita kuin ihannemittainen. Turvallisin vaihtoehto riskiryhmiin kuuluville hevosille on lyhyenä pidetty lohko, jonka muut hevoset ovat laiduntaneet jo kertaalleen.
5. Pidä huolta hevosesi linjoista
Etenkin riskiryhmiin kuuluvat hevoset lihovat helposti hyvällä laitumella. Tarkkaile siis hevosesi lihavuuskuntoa läpi kesän, sillä terveysongelmien välttämiseksi hevosta ei kannata päästää lihomaan liikaa myöskään laidunkaudella.
Hevosen tulisi pysyä normaalissa tai korkeintaan hieman lihavahkossa kunnossa läpi kesän. Voit tarkkailla hevosesi lihavuuskuntoa tunnustelemalla rasvan määrää eri puolelta kehoa sekä mittaamalla rinnanympärystä mittanauhalla. Esim. metaboliseen oireyhtymään sairastuneet hevoset kerryttävät rasvaa silmien ympärille, kaulan alueelle, sään tienoille sekä hännän tyveen.
Jos rajoitat hevosesi laidunaikaa lihomisen takia, niin muista, että usein hyvin lyhyen aikaa laiduntavat hevoset saattavat kompensoida tilannetta ahmimalla. Yksi ratkaisu tällöin on, että siirrät hevosesi lyhyelle nurmelle, jonka muut hevoset ovat jo kertaalleen esisyöneet ja lisäät liikuntaa – jos tuntuu, että lyhennetty laidunaika innostaa vain ahmimaan.
6. Muista superkaksikko: vesi ja suola
Tiesitkö, että hevonen voi kuluttaa helteellä vettä jopa 30-75 prosenttia enemmän kuin normaalisti. Varmista siis aina, että hevosellasi on laitumella riittävästi raikasta vettä, sillä kuumalla ilmalla hevosen nestetasapainosta huolehtiminen on todella tärkeää. Helteisen sään lisäksi myös laidunruohon muuttuminen kortisemmaksi loppukesästä lisää hevosen veden tarvetta.
Huolehdi myös, että hevosilla on laitumella joko suolakivi tai irtosuolaa, sillä hevoset menettävät hikoilun mukana myös elektrolyyttejä, eikä laidunruoho sisällä natriumia juuri lainkaan.
Kannattaa myös huolehtia hevosen kivennäistäydennyksestä, mikäli hevonen ei saa laitumella ollessaan väkirehuja.
7. Onni on ohi lentänyt ötökkä
Ötökät voivat himmentää hevosesi laidunkesän ihanuutta – suojaa siis ystäväsi niiltä. Lisää hyönteiskarkotetta hevosellesi riittävän usein, sillä erilaiset hyönteiset voivat aiheuttaa hevosille tukalan olotilan lisäksi myös monenlaisia terveysongelmia.
Mikäli hyönteiskarkotteista ei ole hevosellesi riittävää apua, on ihottumaloimi oiva ratkaisu.
8. Siisti se olla pitää – laitumenkin
Tutki hevosen sisäloiset ennen laidunkautta ja madota tarvittaessa. Näin laitumet pysyvät puhtaampina. Muista myös pitää laitumet siisteinä ja siivota kakkakasat joka toinen viikko. Näin voit välttää ulosteen mukana tulleiden loisten munien kehittymisen tartuntakykyisiksi toukiksi. Laidunkauden jälkeen hevosille kannattaa antaa loishäätö: se estää etenkin heisimatojen kehittymisen hevosen suolistossa talven aikana.
9. Lopeta laiduntaminen asteittain
Lopeta laiduntaminen asteittain ja totuta hevosesi varovaisesti myös sisäruokintakauden rehuihin. Laidunnus kannattaa lopettaa kertaheitolla vain silloin, jos hevosesi sairastuu äkillisesti laitumesta. Akuutin kaviokuumeen saanut hevonen tulee aina siirtää välittömästi niukkasokeriselle heinälle – sen paikka ei ole laitumella.
Ihanaa ja turvallista laidunkesää!