Laatujohtajan pöydällä on rekallinen papereita

Työni Vetcaren laatujohtajana on olla lääkkeen sijaisvanhempana syntymästä hautaan.


#vaikuttavasti

3. elokuuta 2023

Eläinlääkeyrityksen laatujohtajan työpöydällä on rekallinen papereita

Lääketeollisuudessa laatu on läsnä kaikkialla. Raaka-aineet, valmistus, raportointi, kuljetus ja prosessit ovat tiukassa syynissä alusta asti. Työni Vetcaren laatujohtajana on olla lääkkeen sijaisvanhempana syntymästä hautaan. Kuljemme lääkkeen rinnalla aina laboratoriosta asiakkaalle asti ja saamme hoivata, seurata ja raportoida sen kehitystä kuin omaa lasta synnytyssairaalasta teini-ikään ja itsenäistymiseen.

Kun kaikki menee hyvin, laatu on huomaamaton osa kokonaisprosessia. Mutta kun shit hits the fan, juoksemme ympäri toimistoa puhelimet piristen kuin ellun kanat konsanaan.

Laatujohtajan päiväkirjavuori

Matka alkuperäismolekyylin löytymisestä myytäväksi tuotteeksi on pitkä ja riskialtis. Sanotaan, että uuden lääkkeen kehittäminen vie keskimäärin 10–15 vuotta ja voi maksaa miljoonia euroja vuodessa. Myyntilupahakemuksen dokumentit täyttäisivät mappeineen jo yhden rekka-auton ja silti lääkkeen kaupallinen onnistuminen ei ole koskaan taattua.

Laadun dokumentteihin tallentuukin lääkkeen koko elinkaari laboratoriosta kaupallistamisen kautta apteekin hyllylle tai eläinlääkärin salkkuun.

Vaikka alkuperäismolekyylejä tutkitaan ja löydetään ahkerasti, vain promille niistä päätyy lopulta kaupallistettavaksi tuotteeksi. Myyntiluvan saamisen edellytyksenä on, että valmisteen hyödyt ovat haittoja suuremmat ja että lääkkeelle on aidosti kysyntää ja tarvetta. Kuvailenkin usein laadun roolia yhtiön business partnerina: samalla kun pidämme huolta viranomaisvaatimuksista, visioimme uutta, autamme kehittämään yhä parempia tuotteita ja saamaan ne entistä paremmin markkinoille.

Maailmantilanne heiluttaa työpöytää

Viime vuosina laatuyksikön työpöytää ovat ravistelleet lukuisat maailman murrokset. Koronan ja sodan rinnalla saatavuushaasteita ovat yllättäen aiheuttaneet niin olympialaiset, UPM:n lakko kuin merikonttien logistiikkahaasteetkin. Vaikka valmiit lääkepullot odottaisivat rivissä, yksikään tuote ei liikahda ilman oikeanlaisia etikettejä tai korkin sinettejä.

Silloin tartumme tarvittaessa puhelimeen ja soittelemme painotaloihin ympäri maailman, josko jostain löytyisi oikeanlaista tarraa tai datamatriisin tulostukseen soveltuvaa painokonetta.

Työssäni päivän kulku saattaa muuttua nopeastikin ja koko tehtävälista priorisoitua uudelleen.  Kun merikontit ovat väärässä maassa tai pakkausmateriaalit puuttuvat, tarvitaan kekseliäisyyttä ja sitkeyttä. Usein jälkikäteen naurattaa, kun kaikki asiat loksahtavat paikoilleen.

Tiukoissa paikoissa auttaa, kun muistaa, mikä yhteiskunnallinen merkitys omalla työllään onkaan. Esimerkiksi vanhan koiran nukuttaminen ei ole aiemmin ollut mikään pieni päätös, kun omistajan on ollut pakko punnita toimenpiteen riskejä. Uusien lääkeinnovaatioiden avulla voimme tuoda markkinoille lempeämpiä lääkeaineita, jolla on todistetusti parempi teho ja lievempiä sivuvaikutuksia. Silloin tietää tekevänsä oikeita asioita.

Etusijalla lääkkeiden laatu ja eläinten hyvinvointi.

Kuonon mitan edellä, Mirva

Vetcare visionääri Mirva Teronen

Kirjoittaja: Mirva Teronen toimii Vetcaren laatujohtajana ja vastaa yhtiön laadun toiminnoista.

Lue lisää:

Vetcare ja Dechra tiedottavat: FDA on myöntänyt myyntiluvan koirien rauhoitteelle

#etusijallaeläintenhyvinvointi #yhdessä #avoimesti #rohkeasti #vaikuttavasti