tamma ja vastasyntynyt varsa
8. kesäkuuta 2018

Hevoskasvatuksen ABC osa 6 – tamman varsominen

TEKSTI ELL, Diplomate ACVIM, hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Jonna Jokisalo

Tamman tiineysaika vaihtelee suuresti, ja normaaliväli onkin 315-365 vrk. Keskiarvo on 341 vrk ja useimmat tammat kantavat aina saman ajan peräkkäisissä tiineyksissä. Nykyään kun hyvinkin pieniä keskoslapsia pystytään pelastamaan, tuntuu ehkä nurinkuriselta, että keskosena syntynyt hevosvarsa on lähes aina niin sairas, ettei sitä pystytä pelastamaan. Nyrkkisääntönä pidetään, että jos varsa syntyy 3 viikkoa ennenaikaisena, sillä on erittäin huono ennuste edes eloonjäämiselle ja lähes toivoton minkäänlaiseen urheilu-uraan. Kuitenkin poikkeuksena tästä ovat tammat joiden tiineysaika on aina normaalia lyhyempi ja toisaalta tammat, jotka ovat olleet sairaita tiineyden aikana. Sairaus aiheuttaa kortisolitason nousun verenkierrossa ja tämä puolestaan kiihdyttää varsan kypsymistä kohdussa, jolloin se on valmis oletettua aiemmin (ns precocious maturation).

Koska varsalle jokainen kohdussa vietetty päivä on tarpeen, ei tamman varsomista muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta käynnistetä koskaan, vaikka tiineys menisi paljonkin yli. Täysin normaali tiineys voi kestää jopa yli vuoden. Toki pitkän tiineyden jälkeen syntynyttä varsaa kannattaa tarkastella normaalia kriittisemmin, sillä ajatuksella, että ”varsantekouunissa” eli kohdussa on ollut mahdollisesti jokin vika, minkä takia varsan kehittyminen kesti normaalia kauemmin. Varsominen voidaan kuitenkin käynnistää, mikäli tiineys on uhka tamman terveydelle ja tamma on arvokkaampi kuin varsa. Yliaikainen tiineys kannattaa kuitenkin tarkastuttaa eläinlääkärillä. Tarkastuksessa arvioidaan sikiön ja istukan hyvinvointi ja voidaan yrittää arvioida varsan kypsyysaste tammanmaidon suolapitoisuuksien avulla.

Varsomisen tunnusmerkit

3-6 viikkoa ennen varsomista useimmilla tammoilla utare alkaa kehittyä. Utare kasvaa selvimmin viimeisellä viikolla; tosin jotkut tammat kasvattavat utareen vasta varsomisen yhteydessä. 2 viikkoa ennen lähestyvästä varsomisesta kertovat hännän ympäristön ligamenttien löystyminen ja pehmeneminen sekä häpyhuulten turpoaminen osalla tammoista.

Utareen vahatipat.
Utareen vahatipat.

48 tuntia ennen varsomista ilmestyvät vahatipat ja 12-24 tuntia ennen h-hetkeä utaren hunajanvärinen paksu erite muuttuu vesimäisemmäksi, ensin harmaaksi ja lopulta 12-24 tuntia ennen varsomista valkoiseksi. 3-4 tuntia ennen ruumiinlämpö laskee useimmilla tammoilla asteen verran.

Normaali synnytys

Kuten muillakin eläinlajeilla, tamman synnytys on kolmivaiheinen ja siihen kuuluvat avautumis-, työntö- ja jälkeisvaiheet.

Avautumisvaihe

Kohtu aloittaa supistelun ja kohdunkaulan avautuminen alkaa. Alku voi olla vaikea huomata. Useimmat tammat muuttuvat levottomiksi, hikoilevat kaulalta ja kupeilta kyynärpäiden takaa. Avautumisvaihe kestää yleensä 0.5-4 tuntia kuitenkin niin, että tammalla on kyky kontrolloida avautumisvaiheen pituutta ja esim. keskeyttää varsominen 24h ja jatkaa vasta seuraavana yönä, jos tamma kokee, että tallissa on liikaa hälinää tai tähtien asento ei vain ole suotuisa varsomiselle. Avautumisvaiheen aikana sikiö alkaa kääntyä oikeaan asentoon ja on valmiina työntövaiheen alkaessa niin, että molemmat etujalat ovat suorina ja pää ja kaula pitkänä etujalkojen välissä.

Työntövaihe

Avautumisvaihe loppuu ja ulostyöntövaihe alkaa, kun allantois- eli uloin sikiökalvo puhkeaa ja ∾ 15 litraa sikiövettä valuu ulos. Varsa pääsee työntymään kohdunkaulaan ja stimuloi synnytyshormonien (oksitosiinin ja prostaglandiinin) eritystä ja työntöpoltot alkavat (Fergusonin refleksi). Varsominen on dynaaminen ja ripeä toimitus, jossa yli 5 min tauko jolloin synnytys ei etene on usein jo epänormaalia. Tavallisesti noin 5 minuutin sisällä tulevat varsan sikiökalvot eli vaalea amnionkalvo näkyviin. Yleensä varsa syntyy etujalat edellä, toinen jalka vähän edempänä toista. Tämä helpottaa synnytystä, koska varsan lavat tulevat vähän eri aikaan tamman lantio-onteloon. Ulostyöntövaiheen lopussa varsan takajalat voivat jäädä tamman emättimeen ja napanuora on vielä ehjä. Tammaa ei tule tässä vaiheessa häiritä, sillä verenkierto tamman ja varsan välillä jatkuu, ja täsä vaiheessa jopa 1/3 varsan veritilavuudesta voi olla istukassa. Ulostyöntövaihe kestää keskimäärin 5-20 minuuttia. Tavallisesti varsa rikkoo amnionpussin itse etujaloillaan, mutta valvomattomassa synnytyksessä on vaara, että varsa tukehtuu amnionkalvoon.

Jälkeisvaihe

Jälkeisvaihe: jälkeisten tulisi irrota 15min-2h kuluessa varsomisesta. Ne tulee aina tarkistaa, että ovat tulleet kokonaisina ulos. Mikäli jälkeisten irtoaminen viivästyy yli 3h tai ne eivät tulleet ulos kokonaisina, tulee eläinlääkäri kutsua paikalle.

Synnytysvaikeus

Synnytysvaikeus on yksi harvoja todellisia hätätapauksia hevosella: varsa kuolee nopeasti synnytyskanavaan johtuen kohdun voimakkaiden supistumisten aiheuttamasta hapenpuutteesta. Varsan pitkät raajat ja kaula ovat erittäin vaikea korjata oikeaan asentoon, mikäli ne ovat tulossa väärin ja tamman synnytyskanava vahingoittuu herkästi. Lisäksi tamman keisarinleikkaus vaatii sairaalaolosuhteet. Tammalla on hyvin harvoin todellinen synnytyspolttojen heikkous vaan yleensä aina on kyse jostain vakavammasta.

Normaali varsa

Normaali varsa on heti syntymästään aktiivinen. Se hengittää minuutin kuluessa syntymästä. Hengitys on alkuun todella nopeaa ja pinnallista (Hengitystiheys 60-80/min 1. tunnin ajan, sen jälkeen 30-40/min). Pikkuvarsan ruumiinlämpö on korkea, 37.8 – 38.9°C. Limakalvot ovat vaaleanpunaiset ja kosteat, raajat ja korvat lämpimät. Normaali varsa seisoo tunnin kuluessa syntymästä ja on pirteä, vastustelee kiinnipitämistä, etsii utaretta. Imurefleksi kehittyy 5-10 minuutin kuluessa syntymästä ja häviää ensimmäisenä sairaalla varsalla. Varsat imevät tammaa 2 tunnin kuluessa syntymästä. Mikäli varsa on 3 tuntia imemättä, se tarvitsee eläinlääkärin apua. Varsaa ei tulisi koskaan, muutamaa harvinaista poikkeusta lukuun ottamatta, juottaa tuttipullolla. Mikäli varsa ei osaa imeä itse ei se suurella todennäköisyydellä osaa juoda oikein tuttipullostakaan ja tällöin on suuri vaara siihen, että maito joutuu keuhkoihin aiheuttaen keuhkokuumeen.

Vastasyntynyt varsa.
Vastasyntynyt varsa.

Normaali varsa nousee imemään 2- 4 kertaa tunnissa ja nukkuu makuulla pitkin pituuttaan. Seisaallaan torkkuva varsa on aina epänormaali! Napa kuivuu ja irtoaa viikon kuluessa. Varsa ulostaa pikikakkaa (mekonium) ensimmäisten 12 (24) tunnin aikana (norm. 30 min kuluessa). Pikikakka on tummaa, kovaa ja kuivaa normaaliin varsan ulosteeseen verrattuna. Pissaa saa yleensä odotella hieman kauemmin; oriit virtsaavat keskimäärin 6 tunnin kuluessa syntymästä, tammat 11 tunnin.

Hevosen on saaliseläin, joka pyrkii peittämään sairautensa. Lisäksi varsomisen jäljiltä varsa on täynnä adrenaliinia, jonka avulla se tsemppaa ensimmäisen vuorokauden. Siksi varsaa tulisi tarkkailla tiukasti ja pyytää eläinlääkäri paikalle heti, jos varsan käytös poikkeaa normaalista. Tällöin mahdolliset sairaudet voidaan diagnosoida ajoissa, jolloin hoito voidaan aloittaa välittömästi ja ennustekin paranee huomattavasti.