Varsasta ratsuksi
9. heinäkuuta 2021

Varsasta laadukkaaksi ratsuksi – Stella Hagelstamin parhaat vinkit

TEKSTI Stella Hagelstam

Mitkä tekijät vaikuttavat varsan laatuun? Entä miten varsaa kannattaa käsitellä? Tässä artikkelissa edustusratsastajamme, GP-ratsastaja ja tunnettu FWB-kasvattaja Stella Hagelstam kertoo omasta hevoskasvatusfilosofiastaan ja siitä, miten hän kouluttaa varsoistaan laadukkaita ratsuja.

Hevosten kasvatus

Hevosten kasvatus on aina ollut erityisen lähellä sydäntäni. Olen lapsesta saakka saanut seurata äitini huolellista työtä. Ensimmäinen Hagels-kasvatti syntyi 1988 ja se oli tamma nimeltä Amethiste (Labirynth xx – Alibi). Kantatammana koko kasvatustoiminnalle on ollut Tanskasta tuotu Alexandra Ålykke (Alibi – Raimondo) joka oli äidin kenttähevonen vuosia ennen kuin siirtyi siitostammaksi. Tästä alkoi Hagels-hevosten kasvatustoiminta, jota tällä hetkellä jatkan parhaani mukaan. Tänä vuonna syntyi kaksi varsaa ja ensi kesänä toivottavasti neljä. Tämän vuoden ensimmäinen varsa oli 40. Hagels-kasvatti.

Varsasta nuoreksi hevoseksi ja siitä eteenpäin kestäväksi kilpailuhevoseksi onkin sitten monimutkainen, mutta ihanan antoisa matka. Haasteita hevosten kanssa on aina ja siihen olenkin yrittänyt ”tottua”, jotta hyvistä hetkistä voisi oikeasti sitten nauttia. Meidän 40:stä syntyneestä varsasta neljä ovat yltäneet Grand Prix -tasolle ja 5 Prix st George -tasolle. Alle olen tiivistänyt tärkeimmät menestystekijät onnistumisten takana.

  • Laadukkaat tammat

  • Käsittely, ruokinta, kavioiden hoito

  • Ammattilaisten apu

  • Hyvä ratsastus ja kestävä valmennussysteemi

Tamma ja varsa karsinassa

Laadukkaat tammat

Kuusi yhdeksästä menestyneestä Hagels-kasvatista ovat Amethiste-linjasta.

Kokemukseni mukaan tammat periyttävät usein enemmän itseään varsaan kuin ori. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että tamman jalka-asennot periytyvät hyvinkin voimakkaasti. Olemme siis mahdollisimman tarkkoja siitä, että käytämme jalostukseen vain suorajalkaisia, hyväluonteisia ja kaikissa kolmessa askellajissa laadukkaasti liikkuvia tammoja.

Orivalinnoissa olemme usein päätyneet sellaisiin oreihin, jotka ovat itse menestyneet vaikeammissa luokissa tai ovat jo todistetusti jättäneet vaikeissa luokissa menestyviä jälkeläisiä. Valitsen mieluummin kokoamiskykyä jättävän orin, kun sellaisen, joka periyttää isoa liikettä.

Varsan käsittely, ruokinta ja kavioiden hoito

Meillä kaikenikäisiä hevosia käsitellään päivittäin eli emme pidä nuoria pihatoissa. Näin varmistetaan myös varsojen ja nuorten hevosten säännöllinen käsittely ja terveyden seuranta. Ruokinta on tärkeä osa hevosten laadukasta kasvatusta. Kaikki tallimme hevoset saavat aina laidunkauden ulkopuolella Vetcaren luonnollista E-vitamiinia sekä Equistro Megabase tai Equistro Megabase junioria. Annamme aina sekä kuivaa heinää että esikuivattua säilöheinää. Kesäisin nuorisomme on yötä päivää laitumella.

Jalat ovat urheiluhevosen tärkein työkalu hyvän luonteen lisäksi, ja sen takia seuraamme huolellisesti nuorten hevosten jalka-asentoja ja teemme säännöllisesti pieniä korjauksia yhdessä kengittäjämme kanssa. On todella tärkeää, että etenkin varsoilta ei vuolla kavioita liikaa, koska muuten ne menevät hyvin helposti araksi pohjista. Vähän pitkät kaviot ovat lyhyitä parempia.

Näyttely

Ammattilaiset apuna

Vaikka meillä olisikin mahdollista Boessa huolehtia nuoren hevosen koulutuksesta kokonaan itse, käytämme mielellämme osaavia ammattilaisia apuna niin sisäänratsastuksessa, ohjasajossa kuin koulutuksessakin. Hyvällä yhteistyöllä pääsee pisimmälle.

Hyvä ratsastus ja kestävä valmennussysteemin

Terve, hyväkäytöksinen ja laadukkaasti liikkuva 3-vuotias on jo iso saavutus itsessään. Moni kasvattaja sen kyllä tietää, että hevosten kanssa mikään ei ole itsestäänselvyys.

Kun olemme pisteessä, jossa hevosta ruvetaan ratsastamaan, tärkeintä ovat kokeneet henkilöt ja selkeä rauhallinen koulutusmenetelmä, jota nuori hevonen voi turvallisin mielin seurata.

Meidän kuuluu siis luoda hevoselle rauhaa ja selkeyttä sekä vahva motivaatiosysteemi, jotta oppimisprosessi lähtisi mahdollisimman hyvin käyntiin.

Jokainen hevonen on erilainen ja jokaiselle laaditaan hevoskohtainen suunnitelma. Koulutuksessa ei kiirehditä, ja vähän ”myöhässä olevastakin” hevosesta voi tulla todellinen Grand Prix -tähti, kunhan ratsastus säilyy laadukkaana ja työstä tehdään hevoselle mieluisaa.

Tässä parhaat vinkkini.
Stella