Yskivä hevonen - Vetcare
14. syyskuuta 2023

Yskivä hevonen – ohjeita olosuhteiden parantamiseen

Terve hevonen ei tavallisesti yski, edes rasituksessa. Hevosen yskään tulisi suhtautua aina vakavasti, sillä usein varhaiset oireet voidaan hoitaa ilman, että vaiva tutkitusti kroonistuu. Hevosen yskään on olemassa lievitys-ja hoitokeinoja sekä hyvin siedettyjä lääkkeitä. Tärkeää on tunnistaa yskän syy ja tarvittaessa hakeutua eläinlääkärin tutkimuksiin.

Lue myös: Terveet hevoset eivät yski

Yskivän hevosen ympäristöön on tärkeää kiinnittää huomiota

Hevosen pitäjä voi merkittävästi vaikuttaa hevosen talliympäristöön monin eri tavoin. Tässä muutamia vinkkejä arkeen.

Terve hevonen ei yski rasituksessa
Terve hevonen ei yski.

Karkearehun valinta

Koska pöly voi laukaista yskän, valitse karkearehu, joka ei pölise. Pyri välttämään kuivaheinän antoa kokonaan, jos mahdollista. Säilöheinässä on korkeampi kosteuspitoisuus, jolloin homeitiöiden määrä jää pienemmäksi. Jos et pysty vaihtamaan kuivarehua säilöheinään, voit kokeilla kuivaheinän kastelemista. Tällöin kuivaheinäannos on upotettava kokonaan veteen 20 minuutiksi, jotta heinäannos kastuu kauttaaltaan. Kastelu on suoritettava juuri ennen heinän antoa. Markkinoilta löytyy myös heinänhöyrystimiä, joiden avulla voit vähentää hiukkasten määrää.

Oikeanlainen kuivike/pohjamateriaali

Myös karsinan kuivikkeen on oltava mahdollisimman vähän pölyävä. On olemassa paperi- tai pahvipohjaisia kuivikkeita, jotka pölyävät huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa puru tai olki. Jos et pysty tällaisia käyttämään, ovat esim. turve ja karkea sahanpuru huomattavasti paremmat kuin olki tai olkipelletit.

Yskivälle hevoselle pihatto voi olla hyvä.
Yskivälle hevoselle pihatto voi olla hyvä.

Ilmanvaihto

Hyvä ilmanvaihto on olennaisen tärkeä seikka yskän hillinnässä. Hyvällä ilmanvaihdolla pölyn määrä tallin ilmassa jää mahdollisimman pieneksi. Jos ulkona on kylmä, on huomattavasti parempi vaihtoehto pitää ikkuna raollaan ja käyttää talliloimea kuin toisinpäin. Vetoa on kuitenkin hyvä välttää

Lisää tarhailuaikaa

Mitä enemmän aikaa hevosesi viettää ulkoilmassa, sen parempi. Voit ehkä myös harkita pihattoa?

Siivoa vain, kun tallissa ei ole hevosia

Huolehdi siitä, että kaikki pölyävät siivoustoimet ajoitetaan niin, ettei tallissa ole hevosia. Tällaiset toimet ovat esim. karsinoiden siivous, käytävän lakaiseminen ja karkearehun jako. Näin toimien pölyhiukkaset ehtivät laskeutua ennen hevosten saapumista takaisin talliin.

Kastele tallikäytävä

Jos hevosten on oltava tallissa, kun käytävää lakaistaan – kastele käytävä ennen lakaisemista.

Heinän säilytys

Jos heinää on säilytettävä tallitiloissa, sitä ei saa varastoida samassa ilmatilassa, jossa hevoset oleskelevat.