Koiran virtsankarkailu
16. huhtikuuta 2015

Koiran virtsanpidätyskyvyttömyys ja sen hoito

Virtsanpidätyskyvyttömyys on koirilla tavallinen vaiva, joka voi ilmaantua missä iässä hyvänsä sekä uroksille että nartuille. Riskiryhmässä ovat steriloidut nartut.

Koirakin voi kärsiä virtsankarkailusta

Virtsanpidätyskyvyttömyys on koirilla tavallinenvaiva, joka voi ilmaantua missä iässä hyvänsä sekä uroksille että nartuille. Jos virtsan valumista esiintyy pienellä pennulla, todennäköisin syy on jokin synnynnäinen virtsateiden kehityshäiriö.

Lue myös: Steriloidun nartun virtsanpidätyskyvyttömyys

Yleisintä virtsan tiputtelu on steriloiduilla iäkkäillä nartuilla. Keski- ja suurikokoiset koirat kärsivät virtsan karkailusta pienikokoisia yleisemmin. Koiran ylipaino myötävaikuttaa virtsankarkailun syntyyn, joten ylipainoinen tiputtelija on laihdutettava. Hyvä lihaskunto tukee koiran virtsanpidätyskykyä.

Tyypillisimmillään virtsanpidätyskyvyttömyys huomataan siitä, että koiran makuupaikka on märkä. Koira virtsaa huomaamattaan alleen nukkuessaan. Herätessään se voi olla hyvin hämillään, sillä sisäsiistiksi opetettu koira kokee vahingot epämiellyttäviksi. Virtsatippoja ja lätäköitä voi ilmestyä myös muualle asuntoon ja virtsaa voi tippua koiran kävellessä.

Koiran virtsanpidätys

Virtsanpidätyskyvyttömyyden hoito

Eläinlääkäri selvittää virtsankarkailun todellisen syyn ennen hoidon aloittamista. Koiran yleistutkimuksella, neurologisella, virtsa– ja verinäytteiden tutkimuksella sekä kuvantamistutkimusten avulla voidaan monet virtsanpidätyskyvyttömyyteen johtavat sairaudet ja viat sulkea pois. Esimerkiksi aineenvaihduntasairaudet, kuten sokeritauti, voivat lisätä koiran juomista, mikä johtaa runsastuneeseen virtsaamiseen. Koiralla voi myös olla virtsatietulehdus tai virtsakivitauti, joka on hoidettava ennen kuin pidätyskyvyttömyyden syy selviää.

Jos mitään muuta syytä ei löydy, aloitetaan koiralle elinikäinen lääkitys, jolla vahvistetaan virtsaputkea sulkevien lihasten toimintaa. Hoidossa voidaan myös käyttää estrioli-hormonia. Kun lihakset supistuvat voimakkaammin, virtsa ei enää valu hallitsemattomasti. Sekä koiraa että omistajaa kiusaava vaiva pysyy poissa.