Koiran tai kissan ripuli – kotihoito vai eläinlääkäriin?
Koiran tai kissan ripuli tai oksentelu voi johtua monesta syystä ja usein kotihoito riittää koiran tai kissan akuuttiin ripuliin. Joskus tilanne kuitenkin vaatii eläinlääkärillä käynnin. Lue eläinlääkärin vinkit koiran tai kissan ripulin kotihoitoon.
Mitkä ovat koiran tai kissan ripulin tavallisimmat aiheuttajat?
Koiran tai kissan oksentelu tai ripuli johtuu tavallisesti 1) sopimattoman ruoan syömisestä, 2) bakteeri-, virus- tai sisäloistartunnasta tai 3) meneillään olevasta antibioottikuurista. Tämä sama pätee kissoihin. Myös 4) stressi voi laukaista lemmikin ripulin aivan vastaavasti kuin ihmisilläkin.
Mikä merkitys on lemmikin omilla mikrobeilla vatsan hyvinvointiin?
Suoliston mikrobit vaikuttavat 1) suoliston toimivuuteen, 2) suolen seinämän limakalvon toimintoihin, 3) vastustuskyvyn muodostumiseen ja 4) lisäksi ne estävät patogeenisten mikrobien lisääntymisen suolistossa. Terveen suoliston mikrobikanta on hyvin vakaa ja sen koostumus ei juuri muutu bakteereiden välisen elintilakilpailun ansiosta.
Pitääkö ripuloiva lemmikki viedä eläinlääkäriin?
Jos lemmikki on ripulista huolimatta pirteä ja suostuu juomaan, voidaan ripulia hoitaa kotihoidossa muutamien päivien ajan. Jos lemmikki on selkeästi sairaanoloinen, ei juo tai jos ulosteessa on verta, on se syytä viedä eläinlääkäriin. Erityisesti pienten pentujen kohdalla on oltava valppaana- parvotartunta on pennuille hengenvaarallinen.
Koiran tai kissan ripulin kotihoito – miten se tapahtuu?
Koiran tai kissan nesteensaantia tulee tarkkailla ja sen tulee saada riittävästi nestettä. Nykyisin suositellaan rajoitettua ruokintaa eli hyvin pieniä määriä esim., riisi-tonnikalaseosta 4 kertaa päivässä. Lisäksi voi antaa apteekista ostettavia lemmikeille tarkoitettuja pre- tai probiootteja sisältäviä valmisteita, jotka tasapainottavat suolistoa. Normaaliin ruokavalioon palataan vasta, kun lemmikki on ollut ripuloimatta parin päivän ajan. Aluksi riisiseosta sekoitetaan pieneen määrään normaalia ruokaa ja näin totutetaan vatsaa vanhalle ruoalle.
Canikur® tabletit tasapainottavat koiran ruuansulatuskanavan toimintaa äkillisessä ripulissa
Canikur® purutabletti on erikoisruokavalio, täydennysrehu, joka on kehitetty tasapainottamaan koiran ruuansulatuskanavan toimintaa äkillisessä ripulissa. Canikuria voi käyttää yksin tai muun hoidon lisänä.
Mistä tiedän, että lemmikille ei kehity nestehukkaa, kun hoidan sitä kotona?
Vähimmäismäärä nesteelle on 0,5 dl per elopainokilo päivässä. Tällöin esimerkiksi 20 kiloinen koira tarvitsee nestettä minimissään litran päivässä. Koira tai kissa on hyvä punnita vatsataudin alussa, jotta osataan arvioida mahdollinen kuivuminen. Paino ei saa pudota vatsataudissa. Jos lemmikki ripuloi jatkuvasti ja ripuli on kovin vetistä tai se oksentaa juomansa veden toistuvasti, tulee lemmikki viedä eläinlääkärille, jossa sille annetaan nestettä suonensisäisesti.
Akuutti lemmikin ripuli ei ole varsinainen sairaus itsessään vaan ennemminkin prosessi, jolla elimistö pyrkii eroon sairauden aiheuttajista. Jos koira voi ripulista huolimatta hyvin, niin usein riittää, että antaa koiran levätä ja huolehtii koiran riittävästä nesteen saamisesta.
Mistä lemmikki saa pro- tai prebiootteja?
Täydennysrehuissa, kuten Canikur Pro® -valmisteessa on suoliston normaalia toimintaa tukevia pro- ja prebiootteja. Niiden käyttöä suositellaan koiran tai kissan suolistohäiriöiden hoitoon, sillä niiden sisältämät hyödylliset mikrobit tukevat suoliston normaalia bakteerikantaa. Lisäksi valmisteen sisältämät kuidut sitovat pinnalleen vahingollisia bakteereita ja kiinteyttävät ulostetta
Tästä syystä Canikur® Pro -tahnaa suositellaan käytettäväksi ennaltaehkäisevästi ja tukihoitona tilanteissa, joissa koiran tai kissan suoliston normaali bakteerikanta voi järkkyä, mm. antioottikuuri sekä äkilliset tai pitkään jatkuneet ruoansulatuskanavan häiriötilat. Canikur®Pro -tahnaa voidaan käyttää yksinään tai yhdessä eläinlääkärin määräämän muun hoidon kanssa.
Canikur Pro on helppo annostella. Siinä on liha-aromi antamassa makua, joten kissatkin yleensä ottavat sen mielellään. Kierrä ruiskun männässä oleva lukitusrengas oikean annoksen kohdalle ja annostele suoraan lemmikin suuhun tai ruoan joukkoon. 3 pakkauskokoa.
Canikur® -tabletit akuuttiin koiran ripuliin
Canikur® tabletit ovat erityisesti akuutin koiran ripulin tukihoitoon tarkoitettu täydennysrehu. Canikur® tasapainottaa ruoansulatuskanavan toimintaa. Canikur®-täydennysrehua voidaan käyttää yksin tai muun eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi. Annostele pakkauksen ohjeen mukaisesti tai eläinlääkärin ohjeita noudattaen. Koirat pitävät tablettien mausta ja useimmat ottavat ne vapaaehtoisesti. Tabletit voi tarvittaessa murskata ja antaa sekoitettuna pieneen määrään koiran ruokaa tai tilkkaan vettä. Canikur®-pakkauksessa on 12 tablettia.
Jos koirasi on oireiden aikana tuskainen, väsynyt, vetämätön, kuumeinen, ei halua juoda tai koiran oksennuksissa taikka ulosteissa on verta, vie koira viipymättä eläinlääkäriin.
Huolehdi juomavedestä
Koiralla tulee koko hoidon ajan olla juomavettä saatavilla. Jos koiran tila ei kohene viimeistään kahden päivän kuluessa, tai jos tila äkillisesti huononee, ota yhteys eläinlääkäriin.
Koirien ja kissojen ripulin ja ruuansulatusongelmien hoitoon - Canikur®
Canikur tuoteperheestä löydät hyvän avun koirien ja kissojen ruuansulatusongelmiin, kuten äkillinen ripuli tai jännitysperäinen ruuansulatushäiriö.